söndag 18 september 2011

Galoppombyten

Under året har ett av det största målen varit att lära Hedwig byta galopp på hjälpen. Enkla byten lärde hon sig ganska snabbt och utan att bli speciellt upprörd men däremot att begära att hon ska göra ett byte i språnget har gjort henne riktigt arg.
Hon har hoppat rakt upp i luften, hon har sparkat, hon har dragit iväg i full galopp etc och jag har vid mer än ett tillfälle tänkt att det aldrig kommer gå.

I grunden har hon en stor fin galopp som belönades med en 8 på tre-årstestet. Men det som är fint och bra på unghästtesten är inte alltid det som är enklast att ta tillvara på och utveckla på ett optimalt sätt. Speciellt inte för en ryttare som jag som inte är proffs. Vi har jobbat mycket med att få ihop galoppen utan att få henne bli för långsam och tappa takten. Det här är ett svårt jobb och det är lätt att förstöra en fin stor galopp om man inte vet hur man ska göra. Vi har alltså jobbat med att få in den fina stora galoppen i en mindre galoppkostym. Hedwig har försvarat sig genom att bli antingen för långsam bak eller vräka sig på och springa i från bakbenen. Att börja med bytesövningar när galoppen inte är tillräckligt ihop och  aktiv är meningslöst eller ganska dumt eftersom risken är stor att bytena blir orena och det är inget man vill få befäst hos hästen. Vårt slit har dock lönat sig och Hedwig är nu på god väg att lära sig byta på hjälpen. Hon har egentligen ganska lätt för det när hon väl har insett att hon inte kommer falla död ner eller att det är ett fruktansvär övergrepp på hennes integritet.

Här en film som visar hur det såg ut i början av året och hur det såg ut i augusti när poletten äntligen började trilla ner. :-)
Galoppombyten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar