söndag 27 juli 2014

Hedwigs dagbok..eller kunde varit

Valackens dagbok:
7:00 Frukost- det bästa jag vet!
8:00 Ut i hagen-det bästa jag vet!
9:00 Beta med kompisar-det bästa jag vet!
10:00 Luktade på ett sto-det bästa jag vet!
11:00 Min människa kom-det bästa jag vet!
12:00 Blev riden- det bästa jag vet!
13:00 Blev duschad-det bästa jag vet!
14:00 Rullade mig-det bästa jag vet!
15:00 Fick gå in i min box-det bästa jag vet!
16:00 Mat-det bästa jag vet!


Stoets dagbok:
Kära dagbok
Människorna fortsätter att reta och nedvärdera mig samt håna mig medan jag är fast på det här hemska stället. Jag matas enbart med torrt hö och hårda, smaklösa pellets gjorda av något slags grovt spannmål. Även om jag låter dem få veta mitt missnöje genom att släpa iväg dem till ställen med frodigt gräs säger de bara att jag är stygg och tvingar tillbaka mig till mitt fängelse. Jag måste dock äta för att behålla min styrka även om jag bara får några snåla portioner om dagen, knappt tillräckligt för att hålla mig vid liv.
Dessa människor förnedrar mig ständigt, speciellt framför andra hästar.
De verkar ha hjärntvättat valackerna på nått sätt då de bara stirrar och luktar lite på mig. Jag är väldigt tydlig med att låta dem veta att jag inte tänker bli en av dem genom att hota med en spark eller vråla skräckinjagande. Människorna skrattar bara åt detta och påstår att jag är förälskad?!
Och för att göra saker än värre sätter det sig gränsle på min rygg med sporrar och piska för att få mig att hoppa hinder. Ibland är detta lite kul ända tills jag inser att det bara är ytterligare ett sätt för människorna att visa sin makt över mig. Då slutar jag tycka att det är roligt och gör några rejäla bocksprång eller vägrar hoppa över de där små hindren. Detta gör dem frustrerade och de påstår att jag är grinig.

Imorgon ska jag ta reda på vad "att vara halt" betyder och hur jag kan använda det till min fördel.

Fritt översatt från
Gelding's diary vs a mare's

lördag 26 juli 2014

Lär dig rida..

Ja så lyder väl den enkla sanningen för att bli mer framgångsrik men den är inte alltid lätt att leva upp till. Jag har bett min tränare rida Hedwig lite oftare nu, framförallt för att jag ska få hjälp med piruetterna men också för att hon får igenom henne bättre än vad jag förmår.

Det är inte första gången hon sitter på Hedwig men i torsdags häpnade jag likaväl och kan inte fatta att den där balla, flotta hästen faktiskt är min. Hon kan ju sitta emot på ett helt annat sätt och Hedwig kan inte dra henne ur sadeln lika lätt som med mig samt att alla olika kroppsdelar som hela tiden ramlar ut till höger och vänster obönhörligt petas tillbaka.
Galoppen är verkligen fin när hon kommer upp med manken och är ihop i kroppen. Pia la även ner en bra stund på att få henne att göra korrekta piruetter och det var naturligtvis ett drama med hopp o skutt o nej o fy etc till att börja med men sen red hon en åt varje håll och man ser att hästen har kapacitet att kunna göra riktigt fina.
Det känns ändå som en liten tröst och att man inte är helt värdelös för Pia sa att hon har verkligen många kvaliteter som gör att man förlåter henne men hon är banne mig inte lätt.
Nej..det ska gudarna veta..

onsdag 23 juli 2014

Tramp o gå på tygelträning

Vad har du nu hittat på?

Heddan och jag åkte som tidigare nämnts över till Brolöten idag för att få hjälp av Ubbe Nordström att arbeta henne från marken. 
Han anlitas av många svårklassryttare för att få hjälp med piaffen och för få bra kvalitet på den.  Själv ville jag främst få hjälp med hur jag kan jobba henne på ett effektivt sätt från marken och få henne mer lösgjord och eftergiven.

Ubbe ägnade en timme åt att diskutera med Heddan huruvida hon behagade ge efter i sin vältrimmade underhals.Hon är väldigt ranghög och har mycket lite intresse av att på något sätt vara undergiven. Hade hon varit hingst hade hon varit vad han kallade  en "stridshingst" (Helt gräslig förmodligen o hade kastrerats innan bollarna knappt hade hunnit visa sig var min tolkning.)
Nu visade hon upp hela sin dramarepertoar för att försöka skrämma upp den där jobbiga människan lite..tyvärr utan större framgång och han var ouppfostrad nog att inte alls bli imponerad.

Men efter en timme var hon riktigt trevlig och mjuk i sidorna. Han provade att trampa henne lite och det har hon inga problem med rent tekniskt. 
Jag har under senare tid jobbat henne mycket i skritt och det tyckte han absolut jag skulle fortsätta med samt blanda med att hoppa av och jobba henne från marken under ett ridpass om jag tycker hon känns spjärnig. Jag var väldigt nöjd med träningen och tar gärna hjälp av honom igen. :-)

Liten filmsnutt från slutet

måndag 21 juli 2014

Lite inspiration och söndagsjobb

Igår ägnade jag några timmar i soffan för att titta på küren från Aachen. Jag missade de fyra första ekipagen eftersom vi, när vi är lediga, går ner till sjön med hundarna och äter frukost där. Ett väldigt skönt sätt att starta dagen på. Hundarna får busa och bada tills de storknar och vi fikar, äter smörgås och pratar om allt möjligt. 
Men väl hemma ville jag såklart inte missa resterande startande så jag och min väldigt ointresserade sibiriska katt tittade på dressyr några timmar. Signe demonstrerade dock mer en variant av rasens många, märkliga sovpositioner. Jag däremot njöt av alla fantastiska hästar och ryttare. Man blir själv väldigt inspirerad och sugen på att åka och träna hästen lite extra. :-)


Jag hade planerat att åka över till Borgs för att rida i ridhus igår men eftersom ett rejält ösregn och hagelskur i lördags hade förstört mycket av vägen och dessutom grävt ett ganska rejält dike mellan vägen och mitt släp så insåg jag att det kanske inte var helt klokt att försöka backa ner bilen där så det blev till att ändra planen. Som tur var när jag stod där och funderade så kom grannen och fixade till vägen så fint så. Men det gav mig istället inspiration till att lägga en stund i backen för lite styrketräning när den nu blev fin och hel igen.  Det blev skritt upp och ner några gånger. långsam trav för att få henne att ta i mer med bakbenen samt, hade jag tänkt lite samlad galopp. Den där galoppen blev det nog lite si och så med eftersom Hedwig tyckte att det var bättre att galoppera snabbt upp för backen...

Eftersom stallet skulle högtryckstvättas idag har jag ägnat flera dagar åt att gå igenom Hedwigs bädd och verkligen försökt få bort allt som varit packat. Förhoppningsvis hade jag inte missat något men man vet aldrig. Nån liten illvillig kaka kan mycket väl ändå ha dolt sig under. 
Jag har även skurat alla väggar, galler, vattenkopp och krubba med en rotborste så det borde inte vara så skitigt. Vanligtvis brukar jag bara torka av väggarna med en tvättsvamp och lite såpa en gång i veckan men gallerna mådde helt klart bra av rotborsten. 

Efter passet i backen putsade jag av både tränset och kandaret samt skrubbade pannbanden med lite schampo och en mjuk borste. De såg nästan nya ut efteråt och gnistrade så fiiint! Syns inte riktigt på bilden men jag blev nöjd med dem iaf. :-)


På onsdag denna vecka ska Heddan och jag åka till Brolöten för att vara med på en "piaffkurs" eller vad man ska kalla den. :-) Emelie Brolin har tagit ut en tränare som är väldigt duktig på att få hästarna att trampa från marken. Hedwig har ganska lätt för att trampa när jag sitter på men jag vet inte hur jag ska göra för att få henne att göra det från backen. Ska bli intressant helt klart!

Min man och jag försöker även ha lite semester ihop med lite utflykter inplanerade. Bl a tänkte vi åka en sväng till Mariefred samt även ta oss ut med båten för att tillbringa lite tid i skärgården. Däremellan röjer vi en del i huset och det känns som att enda tiden som man verkligen hinner städa ordentligt är när man är långledig. 
Tråkigt medan man håller på men skönt när det är gjort. :-)


Hedwigs klisår ser förresten så är fint ut nu. Skönt!

torsdag 17 juli 2014

Piruettarbete o lite flugspray

Efter några härliga dagar i Skåne är jag nu åter hemma igen och det innebär ju även att Hedwigs lilla semester tog slut. Hon har fått tagit det lugnt i lite mer än en vecka. Några dagar ägnade vi åt skogen samt lite frejdig galopp på gärdet bredvid stallet. Toppen tyckte Heddan som inte var sen att låta matte få sig en ordentlig åktur.
När jag sen åkte ner till Skåne fick hon fem dagar som hon ägnade åt att äta gräs, halvsova i boxen samt några varv i skrittkarusellen. Tyvärr dock utan sockervadd till Heddans förtret. Det är väl ändå sånt som ingår när man åker karusell?! Jag fick hjälp med mockning och annat fix av snälla Sandra och det är så skönt när man kan åka bort utan att oroa sig över hästen. :-)

En dag i Skåne tillbringade min mamma och jag i Falsterbo och jag skulle bara titta på och prova frackar..Men så hängde den där. En brun Kingslandfrack..exakt som jag ville ha. Det fanns bara en brun bland alla blåa och svarta och häpnandsväckande nog så var det även min storlek. Samt som pricken över i nedsatt med 2000:- från ordinarie pris. Vad ska man göra i ett sådant läge? Vända upp och ner och ut och in på spargrisen blev iallafall mitt val. :-)


Förutom att Heddan verkar ha mått bra av sin ledighet har jag konstaterat att jag nog ska bränna upp allt vad flughuvor och eventuellt även flugtäcken heter. Hon är egentligen inte speciellt besvärad av flugor och har tidigare i sitt liv klarat sig bra i hagen med lite flugspray och eventuellt en flyveil. I år har jag av någon anledning envisats med att trä på en flughuva på henne i hagen och det enda det har resulterat i är stora skav och klisår på båda sidorna av huvudet.
Bara skit med denna på huvudet!

 Nu har hon har hon fått slippa huvan några dagar och bara haft på lite Skillingarydsalva på utsatta områden. Det ser redan väldigt mycket bättre ut och ska förhoppningsvis ha läkt snart nu när hon slipper huvan. Jag såg att hon även hade börjat få lite skav av flugtäcket så jag bad Sandra skippa täcket också och bara spreja henne med flugspray innan utsläpp. Hon hade varit mycket lugnare i hagen idag utan täcke och huva och inte hållit på och kliat huvudet eller nått sånt. Ibland tror jag att vi skapar mer obehag för hästen i ren välmening men nu får det vara slut med det.

Idag var första träningen på två veckor och vi la fokus på piruettarbetet. Jobbigt, dumt och faktiskt helt onödigt enligt Heddan som hade en hel del synpunkter på detta. Men det blev ändå en del bra arbete och med träning kommer det blir bra (eller bättre iallafall..:-)) Som avslutning fick hon visa lite fin trav istället och några härliga ökningar på korta diagonaler. Vi ville avsluta med något som hon gillar och som inte är så svårt allt för att avsluta i positiv anda.
Efter träningen vet jag inte riktigt vem som var tröttast. Jag eller Heddan. Hon fick lite stretching och en svalkande dusch medan jag bjöd mig själv på en extra god sallad som belöning.
 Lagom trött här..jag lider dock inte av blodbrist utan hade tuggat på det nybakade brödet som man får till salladen i bilen hem. Så det är  mjöl jag har på läpparna. Inte så jättesnyggt kanske..
Under alla gröna blad döljer sig en mängd mums så som grillad kyckling, bacon,ägg, avokado, maj etc. Allt för att man inte ska magra av allt för mycket. Plus att vitlöksdressingen nog också ser till att man behåller formen..
Tiggartrion sviker inte och visar upp sina mest plågade ansiktsuttryck..
Men ska det bli nått måste man också kunna göra nått trix..Eros demonstrerar sina färdigheter.
Och tjoff så fångade han den i luften när jag sa varsegod..:-))

fredag 11 juli 2014

Lite allt möjligt

Att skriva i bloggen är inte något som jag kommer ihåg att göra allt för ofta men då och då gillar jag att sätta ord på dels mina tankar samt lite uppdateringar på vad som hänt sista tiden.

Vi har en tävlingshelg bakom oss där jag debuterade msvA samt även red en msvb4 . Resultatmässigt var det verkligen inte bra i någon av klasserna. MsvA var ingen överraskning utan den ville jag bara prova att rida för att se " hur långt ifrån" vi är ett hyfsat resultat. Att även msvb gick dåligt var ju tråkigt men egentligen inget att hänga läpp över. Hon var förmodligen lite för rak i skolorna o sen hade hon något jämfotahopp i nått byte. Jag minns inte riktigt var eller hur det brast  eftersom jag var så glad över Hedwigs helt förändrade attityd inne på tävlingsbanan. Tidigare har hon alltid blivit ganska introvert och tappat nästan all bjudning. Den känslan är i princip helt borta nu och istället känns hon väldigt ivrig och på. En förklaring kan kanske vara att jag inte rider slut på henne på framridningen eftersom jag jobbar henne så mycket i skritt men även att jag inte sitter och halar och drar riktigt lika mycket i munnen på henne längre.
Visserligen blir det lite på bekostnad av formen som blir lite öppen och detta kommer självklart vissa domare slå ner hårdare på men så får det vara nu ett tag. Hellre en glad och framåt häst som tycker tävling är kul. Formen kommer bli bättre den med så småningom.

Jag har ändrat lite i tävlingsplanerna och valt att bara rida msvb i augusti. Däremot tänker jag träna som om jag skulle starta msvA. Får se om det dyker upp några lämpliga tävlingar senare i höst så provar vi igen.

Både Heddan och jag har börjat ta aloe vera från Forever. Detta anses ju av många vara ett mirakelmedel som kommer leda till hälsa och välgång så jag tänkte att vi kan väl testa. Jag kan inte påstå att jag märkt någon direkt skillnad ännu men jag har bara tagit det i en vecka så lite mer tid får jag väl ge det. Eftersom det är ganska kostsamma produkter var jag såklart snabb med att kolla vad samma märke kostade i England och där var det såklart mycket billigare. Så nu har jag även beställt krämen med propolis till mindre än två tredjedelar av priset här i Sverige. Det hade hela sortimentet så även drycken kan jag köpa till nästan halva priset inkl frakten. Mycket nöjd med det!


Just nu är jag i Skåne och hälsar på mamma. 

Himla mysigt och vi roar oss mest och snackar en massa om allt möjligt. Plus att vi äter en massa mumsigt!


Imorgon åker vi till Falsterbo för att kolla in GPn samt prova frackar! Inte för att jag har råd att köpa någon nu men jag tänkte iallafall se om jag hittar någon jag gillar och vill ha. Sen blir det till att spara!