lördag 27 april 2013

Igångsättning

Jag har nu börjat skritta Hedwig uppsutten och planerar att göra det i drygt en vecka.. Det ser ut som att skadan läker bra och förhoppningsvis så ska hon vara fullt igång igen om 3-4 veckor. Om inget oförutsett inträffar så tar det nog minst såpass lång tid innan hon är tillbaka i vinterns fina form igen.

Jag har tagit tillbaka alla anmälningar till tävling fram till den 18 maj då Kiladalens har en tvådagars tävling som jag tänkte åka på.
Sen är det Nyköping, Östra Sörmlands, eventuellt Botkyrka och Vingåker som gäller. I Botkyrka är vi reserv men det vore bra om vi kunde starta där eftersom det är en msvB5 och känns som en bra introduktion till nästa steg som är msvA. Sista tävlingen innan sommaruppehåll är Mariefreds sommarmeeting där jag eventuellt planerar att debutera just msvA beroende på hur välvilligt inställd hon kommer vara till seriebyten och piruetter...
Kanske ska hänga upp denna bilden i hennes box så hon kan titta på den o lära sig..:-))

Målet är annars att starta efter sommaren då jag förhoppningsvis har fått ihop alla bitar  lite bättre.

I veckan anlände också en handsydd vitfodrad nosgrimma från sadelmakare Mia Sunnman. Plötsligt fick begreppet kvalitet en ny innebörd. Förutom att den är fantastiskt välsydd så är det uppenbart att det finns en begåvad tanke bakom som gör att den verkligen sitter bra och bekvämt. 
Själva nosgrimman är galet bred...men jag tror att det kan bli riktigt bra när hon är knoppad. Ofta tycker jag att hon får lite långt ansikte när pannluggen är knoppad men med denna feta nosgrimma så ska nog det intrycket ändras!
Ska se om jag kan få in en bild i bloggen på den.
 Det känns självklart att så småning om låta Mia sy upp resterande delar av ett kandar. Men än så länge funkar den bra ihop med mitt gamla. :-)


söndag 21 april 2013

Kommentarer

Jag har tagit bort möjligheten att kommenterar  för vem som helst om någon undrar eftersom jag mest skriver den här bloggen för min egen skull samt familj och vänner som tycker att det är kul att läsa om vad vi gör.
För mig är det ganska ointressant att föra diskussioner med anonyma skribenter om hur dåliga eller bra vi är.  Vi är ju inget elitekipage och  även om vi hela tiden jobbar med att förbättra allt som behövs så det är svårt för mig att visa upp perfekta och felfria ritter. En del vill ge råd i all välmening medan andra mest verkar vilja vara taskiga. Oavsett vilka intentioner man har så har jag mycket större utbyte av att ta hjälp av tränare i verkligheten. Någon som ger mig konkreta råd på hur jag kan lösa/förbättra ett problem på plats istället för att någon skriver "Din häst rinner iväg i galoppen".

Om man gillar att skriva och kommentera andra anonymt så finns det mängder med bloggar där ägaren vill att folk ska kommentera allt de skriver samt lämpliga diskussionsforum där folk kan älta saker i all oändlighet.

Sen tror jag iofs inte att det spelar så stor roll hur duktig man blir eller hur bra man presterar på de internationella arenorna. Tex så är bla Totilas, Scandic och Parzival illa behandlade och dåligt ridna enligt en samling självutnämnda experter.


lördag 20 april 2013

Sadelkoll, film från programridningen och lite annat

Hedwig är ledig just nu pga att hon förmodligen har slagit på sig på insidan av framknäet. Hon kom in från hagen förra lördagen och var svullen på insidan och nedanför knäet. Med tanke på att hon går i en stor hage där det även ingår ganska mycket skog som hon och hennes vänner ofta glatt galopperar rakt igenom så finns det såklart även alltid en risk att de kan skada sig. Hon har nästan alltid gått i den här typen av hagar och är vanligtvis väldigt säker på foten men nu var tyvärr oturen framme.
Själva skadan är lindrig och hon kommer med största sannolikhet vara igång igen om ett par veckor. Veterinären har klämt igenom benet och knäet och alla ligament känns jättefina så med lite vila ska hon vara ok snart igen.
Jag är lite osäker på hur blött det är i  skogen just nu men skulle helt klart föredra att gå ut på promenader med henne än att sätta henne i skritten nu under kommande veckan. Den är hon väldigt less på och det krävs lite övertalning att få in henne i den. Hon står lite istadigt och blänger surt på mig en stund innan hon behagar gå in i den...

Det som känns trist är att hon har gått så himla bra i vinter och jag verkligen hade sett fram emot att få starta henne nu. Men skadan har gjort att jag fick stryka mig från två starter samt ta tillbaka en anmälan. Förhoppningen är att vi ska kunna komma till start den 11 maj då hemmaklubben har tävlingar. Dock tror jag inte att jag hinner få henne så fin och genomarbetad som hon har varit i vinter tills dess men vi ska förhoppningsvis kunna göra några ok starter där.

Equiterapeuten har gått igenom henne och hon hade inga men alls av vurpan utan var väldigt fin överlag. Det kändes väldigt skönt!

I torsdags var även sadeldoktorn ute och och kollade mina sadlar. Båda behövde få stoppningen justerad så skönt att få det gjort. Dressyrsadeln ligger verkligen utmärkt medan hoppsadeln är lite för vid. Nu fyllde han på med stoppning så det funkar men jag funderar på om jag kanske ska försöka byta den mot en medium. Båda är av märket Albion men dressyrsadeln är en SLK platinum och hoppsadeln är en K2.
Diskuterade även det faktum med honom om att många felaktigt tror att hästar som musklar ryggen ska ha vidare bommar och därför köper alldeles för vida sadlar som hästen ska "växa i". När unghästens fett försvinner och ryggen musklar sig går de istället ner i bomvidd.
Undrar just var den där idén kommer ifrån att de blir bredare?

Innan hon slog på sig fram hade vi programridning för att sätta ihop laget inför division I. Hedwig skötte sig bra och vi fick ihop 67%.
Film msvB4

Efter programridningen fick jag lite hjälp med att förbättra skolorna och de enkla bytena. De flygande bytena är mycket bättre än de enkla..


Samling och bärighet var ledorden...

http://www.youtube.com/watch?v=M-prrGPhO08









söndag 14 april 2013

Blir det någon tävlingsstart månntro..

Det kan man ju undra..
Som jag skrivit tidigare så halkade ju Hedwig omkull för snart två veckor sedan och även om hon ser fin ut så tycker jag att hon känns lite stelare. Eventuellt så kan det bero på att hon inte trivs lika bra på kandaret och därför blir lite starkare. Vi hade programridning förra veckan och trots att hon inte gick lika bra som hon har gjort så fick vi 67% i en msvB4. Enligt domaren så krävs det bara lite småjusteringar för att vi lätt ska komma över 70% och med tanke på hur superflott hon såg ut mellan varven när min tränare satte sig på henne häromdagen så förstår jag att det inte är orimligt. Fick flera jättebra tips som jag tog till mig.

Igår kom hon dock in från hagen och var svullen under knäet på insidan av höger fram.
Hon visade ingen ömhet trots att vi klämde igenom benet och senan ordentligt så förhoppningsvis går det över på några dagar.
Egentligen skulle jag ha tävlat i Enköping idag men jag strök mig från den. Nästa start är planerad till nästa helg men vi får väl se hur det blir med det.
Roligt nästan jämt det här med häst..
Imorgon kommer iaf min equiterapeut och går igenom henne ordentligt så får vi se om han hittar något.

Heddan är iof rätt belåten med att gå i sin hage, äta en massa hö och slippa bli störd av sin jobbiga matte..fast jag tror nog att hon gillar mig lite också. Hon brummar alltid så vänligt när jag kommer och tittar  på mig med sina bruna, fina ögon och spetsade öron.

fredag 5 april 2013

På tömmen idag.

Efter tre dagars vila förutom 40 minuter i skritten första två dagarna och en timmes promenad i skogen igår tömkörde jag Hedwig idag och hon såg fräsch och fin ut.
Tror att det var ett klokt beslut att låta henne få ta det lugnt några dagar istället för att rida om hon nu var stel och öm. Kändes som att det bara hade skapat en massa spänning.

Så imorgon sadlar vi på igen och kör ett lättare dressyrpass i ridhuset. Förhoppningsvis så känns hon lika fin som hon såg ut från backen idag.

Min nya fina kandarstång kom igår och ska självklart testas men jag tror jag väntar med den tills på söndag. Hon är mer avspänd på tränset så vi börjar med det.


onsdag 3 april 2013

Hedwig chillar

Hedwig har fått vila i två dagar nu och har förutom hagen bara gått i skritten ca 45 minuter. Tänkte låta henne vila i morgon också och sen tömköra på fredag och prova att rida på lördag. Hon verkar obekymrad och inte speciellt stel eller öm av det jag ser från backen så förhoppningsvis har det inte blivit några men av vurpan. Pratade med min equiterapeut och om han kunde skulle han försöka klämma in henne imorgon men det såg ganska mörkt ut, späckfullt schema hela dagen tydligen. Annars kommer han ut den 15 april och kollar så att hon inte fått några låsningar eller andra problem som jag kanske inte ser.

Jag vill ju ha henne i fin form nu när det börjar dra ihop sig för tävlingsstart så det är bättre att vara lite extra försiktig tycker jag.

På tisdag nästa vecka har vi programridning för division I laget och jag gissar att jag måste rida på kandaret eftersom jag rider msvB4 där det är obligatoriskt. Jag har ju haft ett långt uppehåll från kandaret och hon har inte varit speciellt nöjd nu när jag har satt på det igen.

Har köpt en ny dyr kandarstång (sprenger HO weymouth) eftersom jag misstänker att hon inte längre trivs med den tjocka stången. Hade ändå tur och fick den för halva priset, helt ny med prislapparna kvar. :-)


Det är väl bara att hoppas madam ska acceptera denna men jag tycker att hon borde gilla den. Hon vill inte ha något tryck på tungan samtidigt som den absolut inte få peta henne i gommen. Vet inte om det går att få så mycket bättre än denna. :-)

tisdag 2 april 2013

Ishalka=satans otyg

Hedwig halkade omkull igår på den förbaskade isen isamband med att jag skulle släppa ut henne i en av rastfållorna.
Jag tänkte att hon kunde äta sitt eftermiddagshö där medan jag mockade hennes box. Hon kom upp snabbt och blev lite skärrad men verkade ok i övrigt. Dock får hon vila i några dagar nu samt gå i skritten eftersom jag misstänker att hon förmodligen är öm och stel i kroppen. Hon får även stå med back on tracktäcket på dygnet runt så ska hon förhoppningsvis vara ok om några dagar.
Jag planerar även att min duktiga equiterapeut får kolla igenom henne om några veckor för att rätta till eventuella snedheter.

Det känns surt eftersom det delvis var mitt fel att hon ramlade. Hon stod med huvudet i fel riktning när jag började gå mot rasthagen och hon snodde runt för fort för att försöka hänga med mig. Jag borde ha varit mer uppmärksam på hennes position med tanke på det glashala underlaget. Även om hon verkar ok så finns det alltid en liten gnagande oro innan man vet om det blir några följder.

Dessutom verkar min senaste beställning av bio premium ha kommit på villovägar då det ännu inte kommit fram trots att säljaren hävdar att det skickades den 13 mars. Hon har blivit lite dålig i magen nu eftersom de går och pillar i sig lite allt möjligt i hagen så jag vill verkligen få hem det så snart som möjligt! Som tur är fick jag låna lite av en bussig stallkamrat men jag vill såklart ha min egen burk så jag kan ge henne varje dag som jag brukar.