tisdag 29 november 2011

En vecka när jag trivs

I lördags tränade jag och Heddan  för Maggan Osmund som är B-tränare och väldigt kompetent. Dessutom en väldigt sympatisk person. Jag gillar att då och då ta hjälp av andra tränare för att "vidga mina vyer" så att säga. Ofta säger tränarna ungefär samma sak men kan formulera sig lite olika. Det har hänt mer än en gång att jag har fått en aha-upplevelse när jag har ridit för någon annan enbart pga att de har uttryckt en sak med andra ord. Jag har ridit för samma tränare sen Heddan var fyra år och jag trivs väldigt bra med henne. Hon har alltid varit ett stort stöd samt att hon alltid har uppmuntrat mig att även då och då rida för andra pga ovan nämnda anledning.:-)

Träningen för Maggan var väldigt givande och Heddan skötte sig fint. Fick bra hjälp och tips på hur jag kan jobba vidare med galoppen.

I söndags åkte en god vän och jag upp till Globen för att titta på küren. Jag tror faktiskt aldrig jag har sett så många bra hästar där tidigare. Patrik Kittel segrade över Tinne Wilhelmsson med minsta möjliga marginal men båda är fantastiska ryttare med otroligt fina hästar. Känner mig stolt över att dessa två gör sådan toppenreklam för svensk dressyr!


Efter dressyren var vi naturligtvis tvungna att vandra runt några varv inne i Annexet. Jag hittade ett par fina, mörkblå ridbyxor, en ursnygg tröja från Tattini och självklart..lite glitter till Heddan. Bland alla vackra OS-pannband föll det slutliga valet på detta:

Kommer sitta på kandaret.

Igår red jag för min vanliga tränare Pia Holgersson och vi la en hel del fokus på sidvärtsrörelser samt stärkande galopparbete. Heddan var riktigt fin!
Idag när jag red kändes hon ännu bättre och det märks att hon är inne i en bra period. I morgon hoppas jag hinna till stallet innan det blir för mörkt så att vi hinner lägga in ett pass med cantring och intervallträning på galoppbanan.

Torsdag blir det träning för Pia igen och sedan på lördag ska vi åka till Strängnäs och rida för Jan-Ove Olsson. :-) från dessa pass kommer det förhoppningsvis lite film sen.

torsdag 24 november 2011

En glimt av solen

Det fick jag faktiskt idag eftersom jag hann till stallet innan det började mörkna och kunde rida ett dressyrpass på utebanan. Både Hedwig och jag trivs bäst att rida utomhus även om ridhuset självklart är guld värt när vädret inte inbjuder till att rida ute. Underlaget är bytt både ute och inne och jag är speciellt förtjust i det på utebanan eftersom Hedwig verkar trivas så bra där.

För ett tag sedan fick jag tips om en övning av Fio hur jag ska stärka Hedwig mer samt få henne mer loss och börja svinga mer med ryggen. Enkelt förklarat innebär det att jag rider henne i djup och rund form, nacken måste vara lägre än manken med lätt ställning och tvärning längs fyrkantspåret. Jag rider i trav med övergångar till skritt samt i galopp.

Jag kan ganska lätt lägga ner Hedwig i alla gångarter men då utan tvärning. Man tror kanske inte att det ska vara så svårt bara för att man lägger till lite tvärning men det är riktigt svårt. Hedwig försvarar sig på lite olika sätt. Dels genom att försöka vika sig och skjuta ut högerbogen i högervarv och dels genom att inte vilja sänka nacken och komma upp med manken. Vänster varv brukar gå lite lättare eftersom hon är starkare i höger bak.
Även om jag har slutat rida med spö i vanliga fall var jag tvungen att ta till det  i samband med den här övningen för att kunna peta lite på det bakben som hon måste sätta in under sig. Det har hjälpt mycket och idag fick jag ganska bra flyt på övningen efter en stund. I början var Hedwig sur och sparkade efter spöet som ställde obekväma krav men efter en stund blev hon mjuk och joggade på fint i låg form med lätt tvärning i båda varven.
När jag var nöjd skrittade jag en stund och la samtidigt bort spöet. Resten av passet ägnade jag åt förvänd galopp och enkla byten. Kändes riktigt bra och hon var duktig.:-)

På söndag ska jag upp till Globen och titta på GP-küren tillsammans med kompisen Andrea. Biljetter har jag fått av de underbara människor som jag hyr stallplatsen av. Inte nog med att jag förmodligen har den bästa stallplats man kan tänka sig..jag får tom biljetter till Stockholm Horse Show av ägarna!
Ska bli supermysigt och Andrea och jag ska nog ta en sväng in i Annexet också och spana på lite glitter. Eventuellt behöver Hedwig ett nytt pannband..
Visst skulle ett sådant här med ljusa pärlor vara fint!

lördag 12 november 2011

Galoppjobb och upphöjda bommar

Forskning visar att de hästar som utsätts för mest stress är dressyrhästar. Detta kan kanske vid första anblicken tyckas lite märkligt men egentligen är det inte så konstigt. Hästar är väldigt sensibla djur som i princip alltid försöker vara till lags. Dressyrridning innebär i mångt och mycket väldigt motsägelsefull hjälpgivning.  Med flottare ord...man aktiverar och fångar upp energin eller med enkla ord..man gasar..och sen bromsar man..gasar..bromsar...etc
Rent krasst så är det väl så att den skicklige ryttaren aktiverar sin häst, kan fånga upp energin utan att bromsa och får den därmed mer fram för skänkeln och riktigt på hjälperna medan den mediokra ryttaren mest ägnar sig åt att gasa och bromsa vilket i slutänden naturligtvis skapar mycket frustration hos hästen. Vilken kategori av ryttare man själv tillhör är kanske bäst att inte gå in på men för att undvika alltför mycket ouppdämd frustration hos min egen häst lägger jag gärna in dagar som igår och idag där vi ägnar oss åt intervallträning nere på galoppbanan. Rider i 400-meters tempo i 3 minuter, skrittar sen 3 minuter. Byter varv och kör 3 minuter i 400-meterstempo. Eller 1200 meter på 3 minuter. Galoppen som jag rider i känns lagom aktiv och inte speciellt snabb eller hastig. Däremot är den väldigt vägvinnande så hon vinner mycket mark på varje språng. Sådana här pass upplever jag som enormt lösgörande och jag känner hur hon slappnar av efter en stund och bara rullar på i stora, runda, mjuka språng.

Efter att ha värmt upp på det här sättet idag tillbringade vi en kvart inne på hoppbanan där den vänliga lilla bommännskan hade lyft upp nästan alla bommar till små hinder. Så idag gjorde vi samma övning som förra veckan fast den här gången med små hopp istället för ett större galoppsprång över en bom.
En lycklig Hedda galopperade runt och frustade glatt över denna skojiga övning.

torsdag 10 november 2011

Tränset på igen och lite träning

Har under hösten återgått till att rida mest på träns igen vilket inte var så jättekul i början eftersom jag mest ridit på kandaret det senaste året bortsett från vid uteritter eller om jag hoppat lite. Men om det vanliga dressyrarbetet sker på träns och jag får henne loss och fin på det blir hon en dröm att rida på kandaret  som jag då har stor nytta av på tävling.
Jag la ju även bort spöet helt i början på hösten då jag insåg att hästen gick alldeles för mycket på det. Speciellt avslöjad blev man på tävling då Heddan direkt noterade att spöet försvann och nu behövde man inte jobba så hårt längre..

Jag tror att många är på tok för beroende av sina spön och är väldigt tacksam att min tränare sa till mig att nu får jag banne mig ta och lägga bort det där. Det tog lite tid och lite jobb men nu skulle det nästan kännas konstigt att rida med spö. Hedwig är nu fram för skänkeln på ett helt annat sätt och känns alltd pigg och energisk.

Tränade idag för första gången på två veckor. Det blev lite jobbiga gymnastikövningar som galoppfattningar ur bakdelsvändningar. Fortsatte sen men vanliga fattningar där hon inte fick dra sig lång utan verkligen sätta sig  i fattningen och galoppen blev väldigt fin och bärig. Som avslutning gjorde vi lite tempoväxlingar i trav. Hon var verkligen superfin på slutet. Helt loss och avspänd i kroppen och travade med väldigt mjuka och vinklade bakben. Även om hon rör sig genom hela kroppen när hon travar så här är det ändå enkelt att följa med i rörelsen eftersom hon blir så enormt mjuk. Kvaliteten på traven blir automatiskt bättre ju mer genomarbetad hon är i galopparbetet så tränaren vill att vi under vintern lägger mest fokus på att förbättra och utveckla galoppen. Traven får vi liksom på köpet.

söndag 6 november 2011

Enkla övningar

Den här veckan har Heddan och jag förutom skogsturer roat oss nere på hoppbanan och galoppbanan. Någon vänlig människa har placerat ut bommar på olika linjer samt även några låga hinder. Vi har tränat på att galoppera över dessa bommar utan att ta ett jättesprång för långt ifrån (!) eller nästan snubbla och ramla över i trav...Det kan tyckas som en plättlätt grej attt göra men för Heddan och mig är det inte helt enkelt, först och främst pga att jag stör henne alldeles för mycket. Istället för att fokusera på att ha en bra rytm och bara rulla på har det oftast sett ut så här:
-Oj..ska du ta ett språng nu?
-Ok..då hoppar jag väl härifrån!
-Äh..det var inte så bra..
-Nä, du distraherade mig!
-Ok vi försöker igen...men va fan..du ska inte trava över!
-Du bromsade..OCH distraherade mig!
-Hmm..ok..ska försöka att sluta tänka så mycket..
-Bra..bara håll truten o följ med nu!

Denna vecka har iallafall det här jobbet fungerat väldigt bra. Jag har slappnat av och bara sett till att hon har en rund, aktiv galopp i ett bra jämnt tempo..och se så mycket enklare det faktiskt blev. Nu kunde vi galoppera en bra stund, över några bommar, sitta om, byta galopp, ändra riktning, rida över några till  bommar, sitta om, byta galopp, ändra riktning och hoppa några låga hinder.

Detta är en enkel och bra övning att träna lydnad och uppmärksamhet. Även om jag inte ska störa Heddan så måste hon lyssna väldigt noga på mig och VÄNTA så hon vet vart vi ska...En fin balansgång som vi båda behöver jobba mycket med. Och hon har verkligen varit duktig
Det där med att vänta på matte är inte alltid helt nödvändigt enligt Heddan eftersom hon oftast anser att hennes sätt är bättre,snabbare,smartare och snyggare..ähum..
Dock är det tydligt att hon tycker att det här jobbet är bra mycket roligare än dumma tempoväxlingar i ridhuset där hon faktskt också måste vänta på matte och vara uppmärksam.

Som avslutning har vi tagit några varv i full galopp på galoppbanan...och woohiii va KUUUUUUUUL tycker Heddan! :-))

fredag 4 november 2011

Knopptips

Eftersom Hedwig har begåvats med en man som mer påminner om en nordsvensk än ett ädelt halvblod (!)så var jag tvungen att lära mig göra knoppar på ett annat sätt än med gummisnoddar,

En god vän till mig visade hur jag syr knoppar som både är snygga och dessutom sitter perfekt hela dagen. Vid något tillfälle har jag även sytt dem dagen innan och de har varit fina på morgonen när jag har kommit. Väldigt skönt att slippa ställa sig och knoppa hästen om man ska i väg på en tidig start!

Snyggast resultat blir det om manen är tjock, ca 2 dm lång och helt jämn. Den ska absolut inte vara nytvättad eftersom den då blir halkig och svår att jobba med. Bästa är om man tvättar den 3-4 dagar innan och gör ett gäng flätor som hästen får gå med fram tills det är dags för den riktiga knoppningen.

Börja med att kamma igenom hela manen ordentligt och sedan blöt den med en svamp eller liknande. Eftersom jag fick en förfrågan idag om hur jag gör och då gjorde en bildserie på hur det går till tänkte jag lägga in bilderna här så ni får se hur jag gör. Bortse nu från att Heddan man är tämligen, skitig och spretig plus att jag inte blötte ner den..:-))
Kammad man
Dela manen i lika stora tofsar.
Fläta, fäst med en snodd längs ner och vik in änden innan sista varvet med snodden.
Stoppa in nålen mellan snoddraderna.
Dra igenom nålen under mankammen och vik flätan dubbel.
Sy fram och tillbaka några gånger.
Avsluta med att sy neråt sista gången och klipp sen av tråden. Man behöver inte fästa på något särkilt sätt.

Nu blev denna knopp aningen sned. Tanken är naturligtvis att man ska få två jämnstora bågar på båda sidor av knoppen så det är viktigt att man är noga med att flätan verkligen är centrerad. Dessa knoppar sitter verkligen som berget och jag behöver aldrig oroa mig för att de ska gå upp. När man sen kommer hem tar man lättast ur dem genom att lokalisera tråden och sedan klippa den med en liten, smal sax.

När jag syr använder jag alltid en grov stoppnål som jag har böjt till lite samt allra helst en vaxad tråd. Det fungerar även bra med en riktigt tjock tråd men vaxad tråd är att föredra. :-)










torsdag 3 november 2011

Hur täckar ni era hästar?

Hittade den här intressanta artikeln hos en annan bloggare.
Täcka rätt

Själv hör jag till kategorin som klipper hästen och sen låter henne ha ett termotäcke ute och ett annat inne. Jag använder i princip bara täcken från Horseware eftersom det har utmärkt passform samt är väldigt lätta om man jämför med andra.
Ute har hon oftast ett sådant här:


Och inne har hon ett sådan här:




Aldrig med hals dock.

Dessutom får hon alltid stå utan täcke i ca 5 timmar efter intag fram tills kvällsfodringen. Viktigt att pälsen får luftas varje dag för att undvika hudproblem. Intressant också att läsa att dubbla täcken inte ger bättre skydd mot kyla och bekräftar också min egen terori om att det egentligen bara blir för tätt och tungt för hästen vilket kan leda till hud och ryggproblem.

Lugn vecka

Hedwig har en lugn vecka just nu där vi enbart ägnar åt oss skojiga aktiviteter. Efter hennes fina prestation på tävlingsbanan i lördags har hon vilat helt två dagar och sen bara varit ute i skogen samt lite enkla hopp och skutt nere på hoppbanan en dag.

Även om hon inte känns ofräsch på något sätt så tror jag att det är bra att lägga in en vecka då och då där man frångår dressyrarbetet helt och hon istället får göra något enkelt och ganska kravlöst. Tycker att det syns tydligt på hennes blick och hela attityd när hon har fått en vecka helt befriad från dressyrarbete. Hela hon blir piggare, gladare och får mycket mer energi.

Jag försöker komma ihåg att lägga in sådana här pauser för att förhoppningsvis minska risken för uttröttningsskador samt att jag tror att det är bra för henne rent mentalt att få smälta grejer som hon har lärt sig. Just nu känns det inte så aktuellt men jag planerar även att göra ett böjprov på henne strax innan eller efter jul. Skönt att upptäcka eventuella krämpor i tid så att hästen hinner vila upp sig och vara fräsch inför tävlingssäsongen.