måndag 6 november 2017

Hållbar häst enligt veterinär Cecilia Lönell.

Top 9 råd för att få hållbara hästar:
1. Köp inte problem (undvik hästar med dålig exteriör och/eller skadehistorik)
2. Var uppmärksam på hästens signaler och anpassa träningen efter detta. (Ett svullet ben el.l. är oftast ett signal på att du gjort fel i träningen.)
3. Bygg ett kompetent team med tränare, veterinär, hovis. Snåla inte när det gäller skoningen/hovslagare!
4. Ha en plan, och se till att din träning har kontinuitet men även variation. Hårda träningspass inte oftare än var 4:e dag. Uppbyggnad efter bete/vila minst 12 veckor, med endast skritt och trav rakt ut första 6 veckorna. (men var beredd att ändra planen jf. Punkt. 2)
5. Skynda långsamt, särskild med unghästen. Gör inga plötsliga ändringar i vare sig träningsupplägg/-intensitet, underlag, skoning, utfodring, utan bygg upp hästen över tid.
6. Överutfodra inte (för mycket energi kan leda till skador, och övervikt ger onödig slitage på hästen)
7. Var noga med val och innpassning av utrustning som sadel och bett.
8. Ge hästen tillräckligt med återhämting och "lektid".
9. Håll hästen glad! Detta innebär att ge hästen möjlighet att vara häst och gå i hagen. Hästar är gjorda för att strosa runt på stora ytor och äta gräs. (Av top 10 ryttare på världsrankningen i hoppning har 9 sina hästar i hage dagligen, och 8 av dessa har gräshagar)

Stor vikt bör läggas på restitution, att träning per definition bryter ner hästen och att uppbyggnaden sker genom vila - men för att hästen ska bli starkare av träningen måste man lägga nästa pass tillräckligt nära för att träningseffekten av det förra passet fortfarande håller i sig. Man måste hitta balansen så att träningen inte blir för hård och sliter på hästen, och inte hellre för lätt/för lite kontinuitet, för då tappar den i kondition och styrka i stället för att byggas upp.

Konditionsträning var dessutom en sak många amatörryttare behövde bli bättre på, inte träna teknik (dressyr/hoppning) för ofta eller för tidigt innan hästen byggt upp sin kondition och styrka. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar