onsdag 17 juni 2015

. Neonatal konjunktivit kattunge (Ej hästrelaterat inlägg :-) )

Jag skriver detta inlägg enbart för att det är en åkomma som inte enbart drabbar valpar utan även kattungar och jag hittade ingen information om kattungar utan enbart om valpar.
Med rätt behandling blir det helt bra men obehandlad kan det leda till blindhet.
För drygt tjugo år sedan hade jag en valp som fick samma sak och den blev helt bra med behandling. När min kattunge drabbades av samma sak innan han öppnat ögonen åkte jag naturligtvis direkt till min veterinär som försiktigt öppnade ögonlocket genom att fukta med koksaltlösning och sedan dra isär ögonlocket så att varet kunde komma ut. Det ser ganska otäckt ut och ungen skriker såklart helt hjärtskärande. Hemma behandlade jag sedan ögat i ca 10-12 dagar genom att torka rent ögat med tops och koksaltlösning flera gånger om dagen. Torkade tills det öppnade sig och droppade i Fucithalmic ögonsalva tre gånger om dagen.(receptbelagd)
Oftast beror det tydligen på en bakterie som kommit in utifrån.
Det ser inte så roligt ut under första veckan eftersom ögat egentligen ska vara stängt och jag var såklart orolig att det skulle bli framtida men, men kattungen har nu vid tre veckors ålder två friska, klara små blå stjärnögon. Så man behöver inte få panik utan sköter man det rätt blir det bra. :-)

Detta hittade jag om valp från en föreläsning med ögonspecialist Lennart Garmer:
Neonatal konjunktivit - Nyfödda valpar kan drabbas av en infektion innanför ögonlocken. Lennart poängterar vikten av att varje uppfödare har kunskap om denna sjukdom och är uppmärksam på dess symptom. Man kan se hur ögonlocken buktar ut vilket orsakas av att det finns var bakom de slutna ögonlocken. Det är viktigt med omedelbar behandling där ögats luckra förslutning försiktigt öppnas så att varet rinner ut. Annars fräts hornhinnan sönder och valpen blir blind. Behandlas sedan med ögonsalva.

Samma sak gäller alltså kattunge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar