tisdag 7 juni 2016

Min åsikt om PS-träns

Det skrivs just nu en hel del om dessa träns och att en liten detalj i tränsen nu ska anses vara otillåten utrustning på dressyrtävling.
Personligen blir jag rätt trött på att det finns så lite utrymme för innovativt tänkande inom dressyren och just detta känns tämligen stelbent och reaktionärt. Tränsen är anatomiska och har framställts för att ge en så stor tryckfördelning som möjligt och man har tittat på var det största trycken oftast uppstår, nämligen nacke och mun.

Motståndarna hetsar nu om att om folk ska få tillåtas rida med de små, elastiska vaggorna i sidostyckena och i tygelfästena kommer de aldrig lära sig rida ordentligt och det kommer fortsätta ridas med hård hand och rycka i tygeln.
Jag fattar inte alls kopplingen eftersom sidostyckena och tygelfästets lilla resår är gjord för att fånga upp den lilla rörelse som alltid blir hur stilla och mjuk ryttarens hand än är när hästen travar eller galopperar och på det sättet minska belastning i mun och nacke. Hur man kan få det till något annat fattar jag inte och det säger sig självt att ingen utrustning i världen kan kompensera dålig ridning. Det finns inte heller något som indikerar att PS skulle påstå något sådant.

Lite märkligt är att det tydligen för många är superviktigt med väl utprovad sadel men på hästens huvud som faktiskt är väldigt känsligt kan man klämma på i princip vad, bara man har en lätt och mjuk hand.

Jag har själv haft en hel del olika träns och kandar, både dyra OS och billigare från Hööks. På nästan vartenda en av dem har jag stört mig på att det har så dålig passform och att det klämmer som tusan, framförallt i nacken. Spelar ingen roll hur man än spänner och lättar på sidostycken så har trycket var för högt i mitt tycke. Det enda som jag tyckte satt ganska bra var ett Albionträns där Klaus Balkenhol tydligen hade varit med och utformat nackstycket för att försöka få ett träns med mindre tryck där. Tyvärr fanns bara aachengrimman och den gillar inte min häst alls.

Köpte i alla fall ett PS-träns i höstas och jag har bara positivt att säga om det, Spänningarna som Heddan lätt får i nacken är i princip borta och jag har helt slutat rida och tävla på kandar. Sålde det fina, rundsydda OS-kandaret som jag trånat efter i många år då det ändå bara blev hängande efter att jag börjat rida på PS-tränset.

Hemma kommer jag absolut fortsätta rida med vaggor i både sidostycken och i tyglarna men som det ser ut nu tyvärr inte på tävling.

Heddan gjorde iallafall bra ifrån sig i gårdagens msvB5 och vi fick med en fin andra placering hem. Jag var faktiskt lite nervös innan eftersom hon i princip vägrade gå förra helgen och tom la tungan över bettet. Det hör inte till vanligheterna så jag blev lite fundersam. Har provat ett nytt bett som kan ha bidragit till att hon sa upp sig. Bett och Sadlar har ju möjligheten att man få hyra för att prova hur hästen trivs med bettet och jag var först väldigt nöjd med det men fick acceptera att madam inte var helt nöjd med det. Det var ett sk turtle top från Neue Schule. Satte tillbaka det vanliga och hon verkar nöjd med det och ingen tunga visade sig igår. Bettet från NS har jag skickat tillbaka.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar