måndag 29 februari 2016

Liten check

Blev det idag när equiterapeuten kom och gick igenom Heddan från topp till tå. Nacken som hon hade lite problem med sist var helt jämn och fin nu. Inga ömheter alls. Hon har även varit lite spänd i muskulaturen på höger bak men även där var hon mjuk och fin nu. Han frågade om jag stretchat henne mycket men jag har ju min fina massagemaskin som gör underverk mot spända muskler. :-) Båda skinkorna samt bogarna brukar få en rejäl omgång en till två gånger i veckan. Nacken har jag behandlat med biolight nästan varje dag samt även hållit ena kulan på massagemaskinen en liten stund där på varje muskel. Heddan är ju stencool plus att hon älskar den där brummande maskinen. Det borde vibrera i hela huvudet på henne men hon bryr sig inte ett smack.

Det enda som jag har svårt att underhålla själv är området runt armbågarna där hon blir lite stel. Förmodligen behöver jag en till thumper fast en mindre modell eftersom jag inte kommer åt med den jag har nu...

Skönt att hon är så fin i kroppen iallafall. Nu får hon tre dagars vila och sen ska vi åka till Brolöten på torsdag och träna lite piaff. 

söndag 28 februari 2016

Säsongsdebut

Nu har vi varit iväg på årets första start på Södertälje ridklubbs helt underbara anläggning. Man blir så himla glad över fin framridning och fin tävlingbana. Heddan verkar också trivas hur bra som helst där och kändes väldigt positiv och fin.
Hon var mjuk och reglerbar med massa energi. Så rolig att rida nu. Flera grejer som hon har krånglat med på tävling gjorde hon väldigt fint idag. Bla mjuk fin ryggning och bra tramp i båda skrittpiruetterna. Överlag är jag väldigt nöjd med hela programmet (förutom öppnorna)då det flöt på så fint. Domaren tyckte hon hade fin energi och bjudning men drog ner väldigt mycket på att hon var något öppen i formen.

Jag red på tränset eftersom hon är mycket mjukare på det. Dock hamnar nosen gärna lite framför lodplan när jag har det och det gillade inte domaren alls. Hon fick nog många 6:or istället för 7:or pga det. Men det känns som ett väldigt litet problem och egentligen ganska lätt att åtgärda så jag bekymrar mig inte så mycket för det. Slutade på 62.93%.
Jag tänker också att det får komma successivt. Känns viktigt att hon är så aktiv och har så bra tryck bak som hon har nu och att jag inte dödar det genom att börja dra för mycket i tygeln eller betslar upp henne med kandaret för att tvinga ner nosen.

Fortsätter hon kännas som hon gör nu tror jag vi har en fin tävlingsvår framför oss som jag verkligen ser fram emot!

Imorgon kommer et Mats Gunnarsson som gör ett kanonjobb med henne och sen på kvällen får hon nya skor av bästa hovslagaren Magnus Eriksson som alltid ser till att hon har välbalanserade, fina hovar. Går ingen nöd på prinsessan iallafall. :-))

Mats har jag tänkt ta ut nu ungefär en gång i månaden under tävlingssäsongen. Han i kombination med massagen och biolight gör att hon blir som smör i kroppen!

tisdag 23 februari 2016

Snart dags för första start för säsongen

På söndag är det alltså dags och det ska bli riktigt roligt att komma iväg. Södertälje ridklubb är dessutom en av mina favoritplatser att tävla på. Kanonfin framridning och superfin tävlingsbana. Hedwig tycker jag är väldigt fint igång med tanke på att det är tidigt på säsongen. Hon känns väldigt fräsch och munter så tror även hon kommer uppskatta att få komma ut och tävla lite. 

Vi hade programridning hemma i fredags och jag red samma program som vi ska starta på söndag, alltså en msvB4. Travdelen var lite upp och ner men galopprogrammet var desto bättre. Roligt eftersom det alltid har varit tvärtom. Men jag antar att allt jobb vi lagt ner på galoppen nu under vintern gett lite resultat iallafall. Jag får jobba lite mer med traven denna vecka men undrar ibland om jag någonsin kommer kunna få till en bra höger öppna när man kommer från medellinjen. Bättre med ett program som börjar med en travökning tycker jag. :-) Då får man lite fart under galoscherna innan man ska in i en skola istället för att komma lite som i ett bromsläge som man gör i detta program.

Skrittpiruetter gör hon antingen väldigt bra eller väldigt dåligt. Fick några bra tips av Gustav, som dömde och vips så gjorde hon 8-mässiga åt båda hållen. Ska förhoppningsvis kunna återupprepa på söndag.

Funderade lite och använde mig av samma knep när jag red galoppiruetter igår och det blev faktiskt enklare där också, Speciellt den åt höger gick fint. Stor till vänster men bättre än den brukar vara. 

Imorgon är det hoppträning igen och jag är ganska imponerad över hur snabbt hon kommit tillbaka till den biten med tanke på hur långt uppehåll vi haft. Nu hoppar vi aldrig några höjder direkt men gör alla övningar. Hon är hela tiden positiv och med på noterna. Märks tydligt att detta är något hon uppskattar mycket. 

Eftersom jag bestämt mig för att rida på tränset tiggde jag till mig ett lånat blingpannband av Lina i stallet. PS-tränsen har ingen käkrem utan dessa måste köpas lösa till. Självklart går det då inte med vanliga pannband utan det måste vara från dem för att man ska kunna sätt dit käkremmen. 
Jag har fortfarande inte heller lyckats lista ut logiken i att man måste ha käkrem på dressyrtävling men inte i hoppning. Antar att det går mycket vildare till på dressyrtävling och risken att tappa huvudlaget är betydligt högre...eller nått.

På tisdag nästa vecka är det mid season sale hos PS så vi är några stycken från stallet som tänkte åka dit. Jag är väldigt intresserad av detta så vi får se om ett kanske följer med hem. :-)

måndag 15 februari 2016

Vel, vel, vel

Men nu har jag iallafall bestämt mig.
Har velat lite  om jag ska rida med tränset eller kandaret på programridningen och tävlingen. men nu får det bli tränset. Hon är iofs stadigare i formen på kandaret men mycket mjukare på tränset. Dessutom upplever jag det lättare att rida upp fronten bättre på träns. Kanske inbillar mig men nu får det bli så. Betslingen är ju valfri numera från msvB så varför inte testa.

Fick tag på en ny käkrem för några futtiga kronor (finns ingen på PS-tränsen men av någon märklig anledning måste man ha en på dressyrtävling) Dessutom tänkte jag tigga till mig ett blingpannband (låna) från någon av stallkompisarna. Man måste ha PS-pannband för att kunna fästa käkremmen. Lite specialdesign där..

För att inte slarva men shoppingen beställde jag nya hoppskydd..även dessa från PS. Superfina o fluffiga tycker jag. :-)

lördag 13 februari 2016

Lite ändringar

Har gjort lite ändringar i tävlingsplanerna och bytte till msvB4 den 28/2 i Södertälje. De flesta normala människor brukar börja tävlingssäsongen med en lättare klass men uppenbarligen inte jag som tyckte att hon skulle gå en msvA direkt första starten..

Kruxet var väl att trots att jag bara var reserv ville arrangören ha betalt direkt vid anmälan. Jag mailade och frågade om detta när jag ville ta tillbaka min anmälan. Tydligen får inte arrangören ta betalt när man är reserv så pengarna kom tillbaka till mitt konto och jag kunde stryka mig och anmäla  till msvB4  dagen efter istället. Känns mycket bättre och schysstare mot hästen. 

Hade dessutom himla flyt då jag insåg att hela min tävlingsutrustning är bytt till brunt och beigt förutom kavajen som är blå..Fracken är ju också brun men den kan jag naturligtvis inte ha i en msvB. Kikade runt lite på hästnet och fick tag på denna bruna fina pikeurkavaj för 200:- Kom dan efter på posten o satt som en smäck plus att den var i perfekt skick. (Lånad bild men min är en likadan)
På fredag är det programridning för Gustav Svalling så ska förhoppningsvis kunna göra en ok runda. Red igenom delar på träningen i torsdags och hon gör det bra tycker jag. Fick ruska om en henne lite och påpeka att jag uppskattar om hon bär sig själv. Lite sura miner men sen travade hon runt där med  fin gest och schwung. Tänk vad trevligt om vi kunde visa upp något liknande på tävling..


I övrigt är hon pigg och glad och känns fräsch och fin i kroppen. Hoppar varje onsdag och är en väldigt lycklig liten häst när hon får ha så där kul. Turen ut i skogen idag gick bra på det stora hela. Hon är himla snäll och sköter sig oftast utan anmärkning. Dock blev det lite mycket idag när kollegan som var med bestämde sig för att ett gäng bocksprång efter ett litet dikessprång ut på gärdet var på sin plats. Matten flög all världens väg och Caka tyckte det var himla skoj att galoppera runt lite i skogen. Mitt ilskna rytande fick som tur var Heddan att inse att det hade blivit jättedålig stämning om hon hade hängt på Cakas upptåg. Något som hon var himla sugen på..

Vildhästen lät sig iallafall fångas in och vi kunde skritta (trippa) hem med livhanken i behåll.

Imorgon blir det mer anständig dressyrridning i ridhuset. Har bara ridit med tränset sen i höstas men provade med kandar igen förra veckan. Hon blir stadigare i formen på det men känns lite starkare. Ska rida med tränset imorgon igen och se vad jag tycker är bättre.

lördag 6 februari 2016

Lite mer dressyr

Eftersom tävlingssäsongen nu börjar närma sig tänkte jag öka intensiteten i träningen lite mer. Jag tänker mig att tre av veckans ridpass ska vara lite mer krävande dressyrpass inklusive dressyrlektionen då. Veckan innehåller numera även en hopplektion så totalt blir det fyra lite mer krävande pass i veckan. Hoppningen är egentligen inte superkrävande utan mest gymnastiserande. Jag är inte intresserad av att hoppa några höjder utan är enbart ute efter variationen det ger. Hon gör alla övningar men inte högre än 60-70 cm. I onsdags hoppade vi tex en liten bana på åtta språng och hon skötte sig så fint så. Glad som tusan och lite lagom sprallig. :-)

Fredagar är normalt den dagen hon får vila helt och jag går igenom henne grundligt med massagemaskinen samt biolightbehandling. Sen försöker vi alltid att komma ut i skogen på lördagar om inget annat står på schemat. En dag i veckan rider jag henne lite mer lång och låg med mycket stretching och inget samlande arbete alls.

Hon känns överlag väldigt mjuk och spänstig i ridningen tycker jag. Hade ute equiterapeut till henne förra veckan och han tyckte hon var fin på det stora hela. Behövdes bara lite småjusteringar. Tanken är väl att jag i år ska rida lite mer msvA (om hon nu kan tänka sig att inte hitta på trix i hagen för att få lite extra vila) och eftersom det kräver mer av henne vill jag att han ska komma ut lite oftare. Förutom det jobbet jag själv lägger ner med massage och biolight blir det ett bra komplement att hålla henne fräsch. Han är väldigt duktig på att hitta små ömheter som jag kanske missat.

Jag har anmält till en tävling i slutet på februari och hade jag tänkt till lite hade jag valt msvB4 på söndagen istället för msvA på lördagen. Hade nog varit klokt att börja med en lättare klass men men. Vi är bara reserver och inte ens säkert vi kommer med men om vi gör det så tänker jag mig att vi åker dit och bara har kul.