fredag 27 november 2015

Plötsligt händer det

Hästen är på tygeln på riktigt. Ja ska den inte vara det jämt då. Självklart ska den vara det men har man en stark märr som hellre använder sig av skjutkraft en bärkraft är det lättare sagt en gjort..

Vad exakt som har hänt kan jag inte säga men misstänker att allt masserande, biolightande, muskelmedel och mitt nya träningsupplägg har plötsligt gett resultat. Hon bär sig på ett sätt som jag bara kunnat drömma om tidigare och är enkel att rida i form på träns på ett helt vanligt tredelat tränsbett.

Men att hon är ovan vid detta märker jag genom att hon plötsligt känns sladdrig på ett helt nytt sätt. Inte så konstigt eftersom hon inte är så stark i detta ännu. Serier är tex inte speciellt meningsfullt att rida eftersom hon inte använder sig av kapten zoomtaktiken på samma sätt längre och då blir det så klart förfärligt jobbigt att byta flera gånger om man ska vara bärig hela tiden.

Tänker att jag just nu fokuserar på att rida raka linjer på diagonalen och bara lägger in enstaka byten då och då. Tror det är viktigt att skynda långsamt nu så att hon inte blir överansträngd i bakknän tex. Idag skrittade vi bara på galoppbana med tanke på det eftersom hon jobbade så himla fint igår på träningen.

Märklig känsla är det iallafall och jag tittar lite förvånat i spegeln på den fina siluetten av min duktiga häst. :-)

söndag 22 november 2015

Programridning idag

Idag åkte vi över till Wisbohammar och red en programridning. Hedwig har gått väldigt trevligt sista tiden och jag gillar möjligheten att kunna stämma av ungefär på vilken nivå man ligger med en programridning då och då. Just idag hade dock Hedwig bestämt sig för att hon inte tyckte det var helt lämpligt med en massa trixande på dressyrbanan. Eller egentligen var det inte hennes fel. Jag hann inte rida henne igår eftersom vi hade trevligt besök hemma. Då är det extra viktigt att hon får en lång och lugn uppvärmning. Den planen föll när översta luckan till släpet hade frusit fast och jag ägnade ca tjugofem minuter åt att få upp den. Pia var också med ute och hamrade lite på den samt tipsade om någon lämplig sprej som man kunde använda för att få eländet att tina. Lyckades iallafall få  upp den efter en hel del svordomar och andra mindre trevliga formuleringar.

Det gjorde att jag bara hann värma i trettio minuter och det är för kort tid med tanke på att jag brukar vilja skritta i 15-20 minuter. Dessutom hoppade jag över trav och galoppövergångar som oftast får henne att komma igång fint i kroppen. Så in och försöka rida igenom msvA på en Hedda som var lite småsur över att jag inte förberett henne bättre. Domaren var dock en trevlig bekantskap som ändå gav oss nästan 61% och tyckte att Hedwig var en trevlig häst med vacker sida samt att hon gillade att hon gick i msvA-form (Det var jag mest nöjd över att få höra..)men att hon var lite av och på i programmet. (jotack..) Efter fick jag rida lite trav och galoppövergångar som alltid hjälper henne att komma loss i kroppen samt får henne att slappna av mer. Vi tog några varv åt båda hållen på volten och sen red jag igenom hela programmet en gång till. Nu var hon mycket mer med mig och jag fick ett bättre flyt genom hela programmet så klart nöjd med att kunna avsluta så.

Det var i alla fall väldigt trevligt och välarrangerat med en positiv och sympatisk domare! Stort tack till er som hade lagt ner tid och jobb så vi andra kunde rida. :-)


torsdag 5 november 2015

Liten check

Jag lägger förvisso ner ganska mycket jobb själv på att underhålla Hedwig med hjälp av massage och biolight. Dock vill jag att min ET gör en grundligare koll av henne några gånger om året. Han kan hitta små ömheter och annats som jag missat eller inte upptäckt själv.

Hon har  känts väldigt fin men eftersom jag ändå inte har några tävlingar kvar denna säsong tyckte jag det passade bra med en liten genomgång samt några dagars vila. Hon var väldigt fräsch överlag förutom en liten spänning i höger lårmuskel så där tyckte han att jag skulle jobba lite extra med massage och bioligt. Dessutom rekommenderar han en del stretchövningar som jag kan erkänna att jag fuskat med. Får väl bättra mig där lite. :-)

Jag vet att en del tycker att jag är lite knäpp som lägger ner så många timmar "friskvård" på hästen men jag tänker väl också att ska jag kräva att hon ska prestera på högre nivå måste jag också hjälpa henne att hålla muskler och leder så mjuka och smidiga som möjligt. Hon kommer aldrig plocka poäng på att hon kommer intravandes med framknän som nästan slår i hakan. Däremot kan jag satsa på att ha en så välgymnastiserad och lydig häst som möjligt och som kan utföra rörelserna med mjukhet och lätthet.