söndag 23 augusti 2015

Börjar påminna om en dressyrhäst igen

Jag har börjat trappa upp träningen mer nu och har till och med anmält till en tävling i slutet på september. Heddan känns väldigt fräsch och framåt om än lite "oriden" i galoppen. Galoppen är och har alltid varit den svåraste gångarten att rida. Hon vill ju helst bröta på i fri fart och form och blir ganska sur när jag har andra åsikter.

Just nu rider jag två kortare dressyrpass på raken och hon är alltid mycket bättre dag två. Egentligen vill jag ju helst rida henne gymnastiserande och lösgörande varje dag för att hon snabbare ska komma tillbaka i tävlingsform men jag behärskar mig och lägger in lediga dagar och bara skrittdagar för att inte forcera för snabbt. Rätt som det är är hon tillbaka i sin fina form igen även om det tar lite tid.

Jag hade tänkt vänta till oktober med att klippa henne men idag när jag tittade på den begynnande russvinterpälsen insåg jag att det nog blir lagom om en vecka ungefär. Hon avskyr ju att ha täcke på sig och därför hade jag velat ha henne oklippt ett tag till men nätterna är ju svala så hon har sett till att odla rejält med päls redan.

lördag 15 augusti 2015

Då har man varit "beridare" idag igen..


Ponny nr 1 Heddan
H: Vad gör du här? 
A: Jag ska rida.
H: Är du inte klok, jag äter!
A: Du har ätit sen typ 7 i morse..
H: Det är lögn.
A: Alltså, du kan jobba en liten stund varje dag.
H: Jag kommer magra.
A: Det kanske inte gör nått om du tappar ett gram eller två?
H:  Har du sett dig själv i spegeln nyligen?
A: Måste vi alltid hamna här? Att det alltid måste tjafsas om allt hela tiden?
H: Ja
A: Nu travar vi lite.
H: Ooh vad jag kan gå på tygeln!
A: Trevligt. Vi galopperar lite.
H: Det ska fan gå undan!
A: Öh, nej halvhalt!
H: Du hörs dåligt, det ska jävlar i mig gå undan!
A: Nej! Halvhalt!!

Ponny nr 2 Kråkan
K: Jag älskar min matte.
A: Vad fint, men idag ska jag rida.
K: Jag älskar dig också. O jag älskar socker.
A: Det finns inget socker men jag har morotskarameller.
K: Jag älskar morotskarameller.
A: Vi travar lite.
K: Jag älskar att trava!
A: Vi galopperar lite.
K: Jag älskar att galoppera!
A: Halvhalt?
K: Jag älskar halvhalter!
A: Duscha nu?
K: Jag älskar att duscha.
A: Du får gå ut en stund till.
K: Jag älskar att gå ut till min hage!
A: Jag tror jag älskar dig också Kråkan, du är så snäll o go o rar!
Ponny nr 3 Salsa
S: Socker?
A: Finns inget. Morotskaramell?
S: Gott.
A: Nu sadlar vi.
S: Socker?
A: Nej nu ska vi tränsa.
S: Socker?
A: Det finns fortfarande inget, nu ska vi rida.
S: Jag älskar socker!
A: Det tror jag ingen har missat. Vi travar lite.
S: Jag är kissnödig!
A: Ok, nu travar vi.
S: Jag är bajsnödig.
A: ok men nu kan vi trava.
S Hade du nått socker?

söndag 9 augusti 2015

Rätt foder

Alla seriösa hästägare fodrar sina hästar med analyserat hö eller hösilage. Det finns väldigt smarta foderprogram på nätet som man fyller i värdena på analysen och får svar på om något saknas och hur man kan komplettera ev brister. Hedwig verkar dock inte bry sig ett dyft om vad som är lämpligt näringsinnehåll. Hennes hö som jag köper själv har väldigt god hygien men väldigt låga värden över lag. Jag var helt övertygad om att jag skulle behöva fortsätta komplettera med lusern. Inte då. Under våren har hon ätit 10-12kg hö, 1-2kg halm, knappt 1kg krafft groov och 2dl mineraler. För 1 1/2 år sedan såg hon ut så här efter en lång period med problem med hösilage som hon inte tålde.
Tunn och muskelfattig.😞 Nu efter 1 1/2 med hö (trots låga värden) ser hon ut så här 😍
I år ser hösilaget väldigt fint ut så jag har provat att ge henne ett par kilo av detta och hon verka må helt bra av det. Idealiskt för mig (ekonomiskt) skulle vara att jag kan ge henne 50/50. Att jag skulle kunna gå tillbaka helt till hösilage tror jag inte på och tänker inte heller testa. Jag älskar att hon är så rund och fin nu på ett sätt hon inte varit på många år. Samt att magen alltid är helt bra så klart. Men intressant att se att hon blir så fin på ett hö med så låga värden. 😊 Tror man måste lita mer på sitt förnuft och titta på hästen än att stirra sig blind på foderanalysen.              I övrigt verkar igångsättningen funka bra så här långt. Hon känns fräsch och framåt. Hon rids i alla gångarter nu även om det än så länge inte blir några böjda spår i trav eller galopp. I skritten jobbas hon dock i skolor, framdelsvändningar och skrittpiruetter. All fokus ligger i princip på att få bort henne från handen och vara så bärig som möjligt. I traven känns hon väldigt bra och lätt. I galoppen har det blivit bättre men hon vill fortfarande gärna ge sig iväg här. Intervallerna är väldigt korta så det tar såklart tid. Men hoppas att detta upplägg ska göra att hon inte får ett återfall. Knän verkar lite luriga och ta lång tid. Inte många som har någon erfarenhet av det heller så har inte fått så mycket svar på lämplig igångsättning förutom att hon självklart måste bort med vikten från framdelen samt att jag ska vara försiktig med klättring.