onsdag 29 juli 2015

Piggelin Hedda

Heddan har kommit en bit i sin igångsättning och hon verkar mår hur bra som helst hittills iallafall. Massor av energi och känns väldigt fräsch. Passen är fortfarande väldigt korta och större delen jobbar jag henne i skritt. Har dock lagt till lite trav och galoppjobb om man nu kan kalla det för jobb. Handlar mest om några varv åt båda hållen samt något enstaka byte åt båda hållen. 


Det som främst slog mig idag var hur otroligt fin hon är i kroppen. Jag kan knappt minnas när hon hade så fin hals som hon har nu samt att att hon är rund och fin över bakdelen. Hela hon glänser som ett nypolerat mynt och hon är full med hälsofläckar.


Även om magen är lite rund av gröngräset bekymrar det mig inte speciellt. Den kommer försvinna ändå ju mer igång hon blir.


Fin hals!


Nu får det banne mig vara nog med fotandet tycker Heddan. Alla andra har fått mat utom jag!

Alla som känner Heddan vet att hon är en dam med bestämda åsikter om hur saker och ting ska skötas. Så fort stackars Moa kommer på morgonen tjatar hon hål i huvudet på henne att hon omedelbart ska släppas ut och verkligen inte har tid att tugga på nått torrt skit som slängs in i boxen. Ut i gräshagen ska hon bums! Väl ute i hagen står hon tydligen och gapar om att alla hennes kollegor även ska släppas ut omgående..

Om hon fortsätter att hålla sig fräsch siktar jag på några tävlingar i september /oktober. Vi får se, jag forcerar inte igångsättningen utan satsar på att hon ska hålla istället. :-)

måndag 13 juli 2015

Varför raskatt

Jag hörde tidigare till den kategori av människor som inte kunde begripa hur man kunde betala mer än ett par 100-lapar för en kattunge.
Kattungar finns ju i överflöd (tyvärr) och det är väl bara att åka över till närmsta bonde för att få sig en gratis i princip. En del som tagit en kull med huskatter har litet självbelåtet förmedlat att nä då de tog bara en symbolisk summa..jaaag vill baara att de ska få ett bra hem och är inte intresserad av pengar. Detta låter ju i sig vackert men det som dessa individer inte ha funderat över att de genom detta förhållningssätt bidrar till att hålla nere katten status. Det är inte ett husdjur som man värderar lika högt som en hund tex.

Nu har visserligen även jag haft ett par kullar med huskatter men jag tog ganska bra betalt för dessa ungar och såg även till att de var vaccinerade, avmaskade och veterinärbesiktigade innan jag levererade dem. Men efter att ha ägnat mer än tjugo år åt att föda upp renrasiga hundar och följt alla de restriktioner som krävs där kändes det inte speciellt seriöst eller bra att inte vara lika nogräknad när det gällde katter.

Avel och uppfödning har alltid fascinerat mig och att följa en kull med kattungar är alltid en helt underbar upplevelse. Jag har länge varit en beundrare av rasen sibirisk katt och jag beslutade mig ganska snabbt att skulle det bli fler kattungar så skulle det bli renrasiga sibirier som skulle födas upp och säljas helt enligt SVERAKs krav. Min man undrade först om jag totalt hade mist förståndet när jag informerade honom att vi skulle införskaffa en raskatt för 9000:- Men han följde naturligtvis med när vi hälsade på vår lilla Signe första gången och när vi åkte därifrån sa han bara: Ja, det är helt rätt. Dessa människor kändes så himla seriösa och man tänker plötsligt på ett helt annorlunda sätt. Lilla Signe är värd varenda krona.

Genom att ägna mig åt en liten, seriös uppfödning av sibirisk katt hoppas jag kunna hjälpa till att fler funderar lite över sitt förhållningssätt till hur de värderar katter. Tänk vilken dröm om alla dessa överfulla katthem tillslut fick slå igen eftersom det inte fanns något behov för dem längre. Att ingen människa längre skulle få för sig att lämna en halvvuxen unge på landstället.

Min första kull sibiriska kattungar består ju bara av en unge. Men eftersom jag faktiskt tänkte till ordentligt innan jag parade hans mamma samt har fått ett enormt stöd och hjälp av hennes uppfödare att hitta en lämplig hane samt massa goda råd är ungen obeskrivligt vacker och jag hade utan problem kunnat sälja tio till. Förutom att Signes uppfödare har varit så otroligt hjälpsam har även ägaren till pappan hela tiden sagt att hon gärna hjälper till om jag undrar över något samt kommit med flera goda råd. Det är uppenbart att dessa människor har rasens och katternas bästa för ögonen samt även tänker flera år framåt i tiden.

Nu ska jag njuta fem veckor till av min lilla guldklimp innan han beger sig till sitt nya hem i Bromma.


Planer för nästa kull finns såklart men dessa ligger än så länge bara på planeringsstadiet.


tisdag 7 juli 2015

På tygeln


Ja för även om vi fortfarande bara skrittar så får hon lov att vara eftergiven och faktiskt gå på tygeln. Tar tillfället i akt och finslipar på diverse grunder. Tex göra halt och rygga utan att dyka eller hugga i tygeln. Bakdelsvändningar med eftergift i sidorna samt trampa jämt med bakbenen utan att korsa eller trampa ut, framdelsvändningar med ryggning som följd, öppna, sluta, förvänd sluta längs fyrkantspåret samt diagonalsluta. Även en enkel övning som att gå från ökad skritt till samlad skritt i eftergift och utan att hugga i tygeln eller räta ut sig går utmärkt att öva på.

Hon känns faktiskt väldigt fräsch och full med energi. Vill bara framåt. Jag har arbetet henne i skritt nu i snart två veckor och kommer lägga på ytterligare en vecka för säkerhet skull. Visst är jag sugen på att ta något varv i trav men jag behärskar mig!

Dessutom kommer jag rida Pias hästar nästa vecka när hon är på semester och dessa kan jag göra det mesta på så jag kommer få mitt lystmäte efter lite mer fart mättat. Ser även fram emot en träning på Syncro i slutet på denna vecka. Fina hästen som gjorde en  kanoninsats i helgen som gått med en 2:a placering i msvA på lördagen och en 3:e placering i PSG på söndagen. Jag säger bara stort grattis och njuter av möjligheten att få rida denna underbara häst då och då. :-) Nu ska han ju dessutom vara "min" en vecka så jag tror inte Pia får tillbaka honom sen..:-))

Lilla söta Knatter växer och utvecklas med stormsteg. Jag kan ärligt säga att jag aldrig har sett en mer bedårande kattunge. Herregud..nog för att man blir partisk när det är ens egen uppfödning men han är helt så söt att man nästan inte står ut. Till och med min man som inte kan anklagas för att vara en större kattälskare lyser som en sol när han tittar på det lilla livet och leker med honom. Även han är helt förälskad. :-))

Tanken är att han ska säljas men det känns såklart inte helt enkelt och jag vill vara helt säker på att det är ett toppenhem innan jag bestämmer mig. Har inte satt ut någon annons ännu utan avvaktar med det några veckor till för att se hur han utvecklas.