tisdag 31 mars 2015

En riktigt rolig dag med programridning på Hästhuset :-)

Idag har jag tillbringat nästan hela dagen i stallet. Åkte ut redan vid halv tio för att kunna titta på de som red på förmiddagen och då i första hand på min tränare Pia. Jag har inte sett så mycket av dem eftersom hon oftast rider på fm när jag vanligtvis jobbar. :-) Iallafall så måste jag säga att jag gillar hennes häst otroligt mycket. Dels rider hon den väldigt trevligt men sen är den verkligen fin. Om inget oförutsett inträffar så kommer de garanterat gå hela vägen. Härligt inspirerande att se!

Även Sussi som rider Hedwigs boxgranne Ipanema visade upp en flott ritt där speciellt galoppdelen imponerar. Ett riktigt fint ekipage som ger fin inspiration.
Tycker det är väldigt lärorikt och intressant att sitta och titta på andra ryttare och lyssna till domarens kommentarer. 

När det var dags för lunch for vi över till Gnesta strand och åt en god lunch i väldigt trevligt sällskap. Ca tio ryttare och hästägare  från stallet samlades och jag slogs återigen av den oerhört sympatiska stämningen som råder bland alla. Det finns inte en tillstymmelse av grinighet eller missunnsamhet utan stämningen är hela tiden hjärtligt skämtsam. Min personliga åsikt är att detta i mångt och mycket beror på Pia som driver fullservicestallet och Bissi som är ansvarig för kollektivstallet. De lägger liksom ribban. 

Efter lunchen hämtade jag in Heddan och dagen till ära fick hon på sig ett vitt schabrak och vita lindor. Jag har valt att rida msvA på programridningarna även om jag tävlar msvB iallafall april ut. Svårighetsgraden är fortfarande lite för hög i galoppdelen. Hon har kommit såpass långt i piruettarbetet att jag kan rida kvartsvändningar på en fyrkant och även göra ok vändningar om jag fattar ur skritt och vänder. Men när jag rider ett helt program och ska samla upp henne för en vändning blir det fortfarande lite för mycket "volt tillbaka". 

Jag bekymrar mig inte så mycket för det utan det är ju bara att träna vidare. Idag såg hon inte heller något direkt skäl till att rygga eller göra någon serie heller för den delen vilket är onödigt eftersom hon både kan rygga väldigt bra och även göra fina serier. Men jag ska verkligen inte lasta henne för det eftersom jag nog måste konstatera att jag mest fokuserat på msvB4 sista tiden samt att hon inte gjort så mycket sedan i torsdags. 

Mats, equiterapeuten, som behandlade henne i fredags rekommenderar alltid några dagars skritt efter behandling så hon var inte helt igång. Jag satte även på en annan stång som hon funkat bra på förut men nu var hon inte så imponerad av den så jag bytte tillbaka till den vanliga efter att jag hade ridit.

Galoppslutorna blev lite för raka men jag var ändå väldigt nöjd eftersom hon galopperade lätt åt sidan idag istället för alla märkligheter hon har ägnat sig åt senaste programridningarna. Nu ska jag bara böja till henne lite mer också. :-)

Hon samlade iallafall på sig totalt tretton sjuor i programmet så det går framåt tycker jag nog. Det har alltid tagit långt tid att utbilda Hedwig, Inte för att hon egentligen har så svårt för sig utan mer för att hon inte ser något direkt skäl att plåga sin kropp mer än nödvändigt. Hon är alltid pigg och energisk men inte helt lättpåverkad... 





Ligger nog ett uns av sanning i detta..:-))

Gjorde om travdelen eftersom Gustav,som dömde, tyckte att jag mesade lite väl mycket där i programmet och har mer att hämta om jag rider lite bättre. :-)

fredag 27 mars 2015

Lejonkungen på besök

Aristocats
Ja det skulle man lätt kunna säga. Jag har ju alltid varit intresserad av avel och uppfödning och ägnade också många år till att föda upp irländsk röd setter. Även katter ligger mig varmt om hjärtat och för ett par år sedan upptäckte jag den den helt underbart vackra sibiriska katten. Vi köpte därför en förtjusande liten hona för ett och ett halvt år sedan och har nu parat henne med den vackra Hadar. Förhoppningsvis kommer deras vecka tillsammans resultera i en kull med vackra guldfärgade ungar.

Även om vi har haft ett par kullar med charmiga huskatter tidigare så känns det vettigare att ägna sig åt seriös uppfödning av raskatter. Tror det är det enda sättet att höja kattens status att inte bidra till den enorma mängd oregistrerade katter som florerar i hela landet. 
Den otroligt vackre Hadar
Vår ljuvliga Signe

Heddans liv
Hedwig har en ny kärlek i livet och har meddelat Pia att denna lilla kärlek ska gå tillsammans med henne i hagen.



Ponnyn ska vara med mig!


Hennes nya favorit i livet är världens sötaste ponny Bravad!




Olidligt söt!
Idag när jag gick ut för att hämta henne i hagen låg Bravad och vilade på sin sida av staketet medan Hedwig stod och vakade på sin sida. Enligt stalltjejen brukar de tydligen turas om att vakta varandra. När Hedwig ligger och vilar i hagen står den godhjärtade lilla ponnyn på sin sida och vakar över Heddan. Så gulligt så man nästan smäller av!

Equiterapeut på besök
Idag var även Mats Gunnarsson ute och behandlade en hel hög med hästar och även Hedwig då också. Mats är absolut den equiterapeut som jag har mest förtroende för och han har alltid hjälpt Hedwig på ett suveränt sätt. Nu hade han inte sett henne på nio månader men tyckte att hon var väldigt fräsch och att det bara var lite småsaker. Själv arbetar han med akupunktur, laser samt manipulerar vid behov men kunde se att jag hade underhållit henne väldigt väl med hjälp av biolighten. Han visade också vilka områden han tyckte jag skulle använda den lite mer på för att hjälpa henne att hålla sig fräsch.


Akupunktur!
Ny, toppmodern och högeffektiv laser!

Nu blir det ett par dagars skritt innan vi drar igång träningen igen.

söndag 22 mars 2015

Säsongsdebut

Japp, idag var det alltså dags för säsongsdebuten. En msvB4 i Nyköping kändes lagom, både avståndsmässigt och svårighetsmässigt.

Denna gång fick det bli utan sällskap eftersom Mona tyvärr inte hade möjlighet att följa med men Heddan är ju en lättsam typ så jag har inga problem med att klara med själv. Man får utarbeta ett litet system så går det fint. :-)

Heddan själv verkade tycka att det var livat att vara på tävling igen och hon var väldigt energisk. Hon kändes riktigt fin och reglerbar på framridningen efter uppvärmningen men det är alltid svårt att behålla exakt samma känsla inne på tävlingsbanan. Inledde iallafall med ett fint travprogram med fina poäng på framförallt travökningarna, Sen vet jag inte riktigt vad hon gjorde i galoppdelen.. Kosparkar mot skänkeln i de enkla bytena ger sällan några högre poäng..inte heller omslag i mellangaloppen brukar imponera på domarna.
Men mycket var bra också och 7 på alla byten förutom det som blev lite sent i samband med omslaget i mellangaloppen.

Positiva ord från domaren under allmänna omdömet gör en alltid glad och motiverad till fortsatt träning. :-))



Imorgon har jag ett helt annat uppdrag en hästigt. Planerar att åka och hämta en fantastiskt vacker sibirisk hankatt till vår lilla sibbetjej. Han ska får stanna några dagar innan han återlämnas till sin matte igen. Sen hoppas vi på en fin kull till sommaren.:-)

torsdag 19 mars 2015

Här rullar det på

Som alla andra njuter jag av våren och tycker det är härligt att jag kan rida både på utebanan, hoppbanan och galoppbanan nu när all snön har försvunnit. Passade på att skritta av på galoppbanan idag efter träningen i den fina kvällssolen i sällskap av Eros som var med till stallet

Vi ser fram emot årets första start på söndag och ska förhoppningsvis kunna göra en anständig prestation i en msvb4. Hon gör det programmet trevligt för det mesta och som ryttare är jag tacksam om hon kan tänka sig att visa fina enkla byten istället för som idag, galoppera in på diagonalen lite lätt på snedden. Tycker det är onödigt att göra så faktiskt. Tävlingsmässigt i övrigt har jag anmält till några msvB i april och planerar iallafall två msvA i maj.

Jag har ridit henne på träns ett par veckor men har nu åter hängt på kandaret och det är inte så stor skillnad. Tycker hon något är jobbigt stångas hon en del och sprattlar lite hit och dit annars inte.

Nästa vecka blir det träning för Pia på torsdag och  Liane på fredag, något som jag alltid uppskattar. Veckan därefter är det åter programridning för Gustav Svalling. Däremellan ska hon förhoppningsvis även hinna få en omgång av equiterapeuten som kommer ut till stallet för att behandla en hel hög med hästar. Om han inte hinner med henne då så bokar jag in en annan tid bara. Det är över ett halvår sedan han tittade på henne så kan ju vara läge nu.


I mitten på april kommer tandläkaren till stallet och jag hade tur att få sista platsen.



lördag 7 mars 2015

Lite bättre dag för dag


Att vara vuxen, eller faktiskt hyfsat gammal som jag är och fortfarande längta till stallet som en liten unge är underbart men jag trivs så otroligt bra hos Pia. Det är fortfarande en ovan känsla att jag behöver göra så lite själv och jag irrar runt lite planlöst emellanåt och försöker lista ut vad det är jag har glömt att göra. Så för att jag inte skulle känna mig allt för onyttig rengjorde jag och putsade tömkörningsgjorden, båda sadlarna plus tränset och kandaret igår. Eller ok..jag sparade hoppsadeln tills idag. :-)

Hedwig verkar också nöjd med sin tillvaro. Hon tillbringar ca 7-8 timmar i hagen och går i skritten 45 minuter antingen på morgonen innan utsläpp eller innan hon går in för att äta eftermiddagsmat.

Jag minskade ner lite på höet eftersom hon lämnade ganska mycket. Hon får ett kilo mindre till lunchen eftersom hon äter minst då. Verkar inte som att hon är så hungrig utan äter egentligen mest över natten. Är ju inga problem att höja givan igen om hon verkar mer hungrig
Hej matte!

Här bor jag nu...låg visst lite skrammel här i!

Min granne heter Ipanema och hon är lite sur ibland men vi kommer bra överens ändå.

Säkert för att jag är en så himla snäll o go häst!

Jag försöker hålla min varannandagsträning så igår fick hon jogga lite rund och låg på tömmen. Förvånansvärt pigg efter det ganska tuffa passet dagen innan. Men jag tror att biolighten gör mycket för att slippa trötta. stela muskler.
Idag var hon verkligen superfin att rida. Galopparbetet gick lättare än i torsdags även om hon hade lite synpunkter på att vara samlad. aktiv och rak inför bytet. Då är det faktiskt lättare att galoppera lite käckt i sidled. Tyvärr är matte hjärtlös och gav henne förmodligen en lättare hjärtinfarkt när stackars Heddan istället för att få räta ut sig och galoppera i sidled plötsligt tvingades att svänga höger och gå i förvänd galopp på en ganska liten volt! Eftersom detta var ganska jobbigt insåg hon att det var enklare att bara hålla ihop sig, galoppera rakt och byta på hjälpen.

Traven vill vi sätta mer kadens i och idag provade jag att rida henne på träns ihop med graman för att kunna rama in henne bättre. Blir ju motstridigt när man både aktiverar men samtidigt håller emot lite för att få mer fjong i steget. Men hon var jätteduktig och fattade plötsligt bättre vad jag ville. Gramanen behövde jag knappt använda utan hon var väldigt rund och fint uppe med fronten ändå. Hon travade med sån spänst att jag måste ha ådragit mig några smärre kotkompressioner. Plötsligt var hon inte alls lika lätt att sitta  på och jag fattade vad det var min tränare hade varit ute efter i torsdags. Jag kunde även rida fram i lite större steg utan att hon trillade ner på bogarna. Blev ett varv åt varje håll, sen tyckte min rygg att det fick räcka..

Imorgon väntas det tydligen ett strålande väder så då tänkte jag faktiskt skritta ut en sväng. Förhoppningsvis slipper jag stöta på löshästar i skogen som en annan i stallet hade gjort igår. Tror inte att Hedwig skulle uppskatta det så jättemycket..
De hade tydligen rymt från grannen och förhoppningsvis har de låst grinden till hagen bättre nu.

torsdag 5 mars 2015

Som att flytta en smärre cirkus

Det är när man flyttar sin häst till nytt stall som man inser att man uppenbarligen lider av någon allvarlig störning..Jag menar,,hur många täcken, schabrak, bett,lindor, lite svårdefinierade läderremmar, flaskor med mycket lite kvar av..ja vad det nu är..behöver en endaste stackars häst?  Nedan syns en liten del av allt som jag fraktade över till Borgs. Det mesta släpade jag sen raskt upp på vinden där för fortsatt förvaring tills..ja..det nu kan tänkas behövas användas igen.
Förutom alla Hedwigs grejer packade jag även in 16 stycken 25 kilosäckar krafft Groov i bilen, körde över till Borgs och staplade upp inne i magasinet. Någon dag senare anlände drygt 150-160 höbalar som jag stod och tog emot upp på loftet och försökte stapla på något halvvettigt sätt. Det blev tre stycken små berg varav två syns nedan på bilden. Inte så konstnärligt arrangerade precis.

Efter mockningen på flyttdagen skurade jag boxväggar och galler lätt hysteriskt med såpa, en rotborste, scotchbrite och en trasa,fyllde på med fyra nya spånpellets, skurade ur och spolade av krubban och vattenkopp, spolade ur och torkade av alla fodertunnor,  samt torkade ur skåpet,


Som avslutning mockade jag hagen och fick förhoppningsvis med det allra värsta iallafall men det var lite svårt eftersom det fortfarande var ganska fruset i backen. Hedwig tittade lätt frågande på mig när jag till slut kopplade på släpet, lastade in henne och körde över henne till hennes nya hem. 

Efter avspolning av leriga ben och fötter fick hon sedan gå in i sin nya box där det som tur var väntade en krubba full med lusern och en stor hög med hö. 

Hon har anpassat sig otroligt snabbt och är hur lugn som helst. Inte så konstigt kanske eftersom hon bott på Borgs en stor del av sitt liv. Livet som hästägare där är väldigt lättsamt och stallet är fullt av oerhört sympatiska och glada människor. 

Hedwig har tagit det ganska lugnt under veckan med en hel del skrittjobb plus backträning. Förutom att hon även går i skritten varje dag också.  Dessutom har jag behandlat henne väldigt grundligt med biolight varje dag och idag var det åter dags för träning. Idag började vi med travarbetet efter uppvärmning. För att få lite mer kadens i traven använde vi oss av tramp, mer eller mindre på stället, som jag sedan skulle rida ur utan att skjuta iväg henne som en kanonkula. I galoppen fortsatte vi sedan med tramp-piruettgalopp-tramp-piruettgalopp. Väldigt korta sekvenser såklart eftersom detta är superjobbigt för henne. Sist jobbade vi med bytena och att hon ska kunna byta i den fina, aktiva samlade galoppen som jag efter en del hopp och skutt lyckades prestera kortare stunder, Hon är en stark märr med stor galopp och tycker att det är skräp att galoppera med små, aktiva språng. Men hon blir absolut duktigare och duktigare hela tiden. De sekvenser när allt är på plats känns hon som en miljon. Nu måste vi bara förlänga dessa successivt...:-))

Höet som jag köpte tänkte jag skicka iväg på analys. Många verkar ha haft ganska låga proteinvärden i sitt hö förra året och jag gissar att inte detta heller är något superhö eftersom det är sent taget. Visserligen grönt och fräscht men lika bra att kolla så man har en uppfattning. Hon har lagt på sig lite under veckan vilket får oss att klia oss lite i huvudet. Dels så har hon ju faktiskt bytt miljö och dels  äter hon inte upp allt på en gång utan sparar och har mer eller mindre hela tiden hö i boxen och i hagen.

söndag 1 mars 2015

Träning med lätt blodsmak i munnen

Eller kanske inte riktigt men idag tog vi tag ordentligt i galopparbetet och min kära tränare var lite mer påfrestande än vanligt måste jag säga. Det tyckte nog inte minst Hedwig.
Vi jobbade mest med att förbättra kvalitén på bytena och jag fick samla, runda av, rida fram/aktivera o byta på alla möjliga och omöjliga linjer. Men även om det var slitigt så gav det utdelning och galoppen var verkligen fin i slutet och vi fick till några riktigt flotta byten.

För att avsluta passet på ett positivt sätt fick hon flasha runt i sin finaste söndagstrav. Lätt och fin fram och med väldigt aktiva bakben och en mjuk, elastisk kontakt med handen är hon underbar att sitta på i denna gångart numera. Men det krävs såklart att hon verkligen är igång ordentligt i kroppen.
Svettigt pass men himla kul och Heddan var sammanfattningsvis himla duktig och fin.

I övrigt har hon haft långa utläggningar för Pia om vilka rutiner som gäller, vilken mat hon ska ha, vilken tid hon ska ha sin oerhört viktiga hink, att vagnen med hösilage lämpligast bör placeras inom tuggavstånd till henne så hon har fri tillgång på det  istället för det där torra, tråkiga höet som matte envisas med att ge henne.

 Hon gillar sin boxgranne, Ipanema som också är ett vackert, mörkbrunt sto. Henne kan man "prata" o "pussas" lite med.
 Imorgon får hon börja dagen efter frukost med ca 45 minuter i skrittmaskinen och därefter gå ut i en av de större gräshagarna hela dagen. Tror hon är lite nöjd över att få gå bredvid Bonnie som hon blev väldigt förälskad i för 1½ år sedan när de gick tillsammans i stora fälttävlanshagen.

I övrigt är det slut på ledigheten för mig och imorgon får jag träffa mina goa kollegor och elever igen. Eftersom jag mest farit som ett torrt skinn hela veckan och knappt haft tid att äta något har kläderna plötsligt börjat  sitta lite lösare. Tror detta måste kompenseras med lite fika tillsammans med mina favoritkollegor Anna, Marie och Helene.