torsdag 27 mars 2014

Träning och sårskada

På något besynnerligt sätt lyckades Hedwig ådra sig en sårskada i skritten förra veckan. Den har krånglat lite med ett ganska svullet ben som resultat. Jag fick iallafall ordning på det och igår såg såret ganska bra ihopläkt ut och benet var nästan inte alls svullet längre. Jag hade planerat en uteritt med lite cantring på Borgs galoppbana som bonus. Satte på henne terrängskydden för lite extra skydd. Detta visade sig vara ett dåligt val och de hade snurrat runt benet och dragit upp en ganska stor bit av sårskadan igen upptäckte jag när jag kom hem. Jag var vansinnig och ville helst bränna upp skiten. (Skydden alltså) Så himla irriterande! Jag gjorde rent som vanligt och satte på bandage plus lindor men såklart var benet svullet idag igen.
Nu är det enbart mjuka lindor som gäller tills det är helt läkt.
Som tur är är hon inte alls halt utan jag rider som vanligt. Viktigt också att hon får röra ordentligt på sig eftersom svullnaden går ner helt när hon gått ett pass.

Så i måndags åkte vi över till Borgs och tränade för Per Sandgaard igen. Tycker att vi får väldigt bra hjälp av honom och han går direkt på och tar tag i och hjälper mig att få ordning på våra svagheter.
Det handlar inte om någon duttiduttridning eller en massa trix utan fokus ligger på att få henne loss i sidorna och mycket mer självbärig. Min taskiga tajming måste också förbättras avsevärt! En stor fördel är att min egen tränare både rider för honom och är med när jag tränar. Därför kunde vi idag jobba vidare på samma tema och det resulterade i att jag kunde rida riktigt bra travskolor samt att jag äntligen fick till en bra galoppsluta åt höger.

Extra roligt är att Pia varje gång hon ser Hedwig nu påtalar hur otroligt fin hon blivit i kroppen. Och hon är verkligen fin nu. Tror jag måste ta lite uppställda bilder för att visa hur härligt rund och blank hon är. Plus underbart vackert apelkastad!

måndag 17 mars 2014

Fitness för ryttare och ET till Heddan

Igår deltog jag tillsammans med ett gäng andra glada ryttare på en fitnesskurs för ryttare på Wisbohammar gård anordnad av Nina Hofman Küpper. Hon hade tagit upp sin fysioterapeut Diane Riemenschneider från Tyskland som specialiserat sig på rehabilitering av samt fitness för ryttare.

Dagen började med ett fyspass på ca 50 minuter där jag kunde konstatera att jag trots allt fortfarande är rätt mjuk i kroppen och har ganska bra balans men verkligen behöver jobba upp min bålstyrka.
Lyckligt ovetandes om vad som väntade
När vi var klara med passet var det dags för första ekipage att visa upp sig i ridhuset och få en analys av sitsen. Eftersom jag inte var en av de första ryttarna såg jag till att förse mig med kaffe och kärleksmums och bänka mig under infravärmen i ridhuset för att kunna beskåda det första ekipaget.
Väldigt intressant att se hur Diane först tittade noga på ryttaren för att kunna analysera svagheterna i sitsen och sedan på backen masserade, böjde och sträckte kroppen i alla möjliga och omöjliga vinklar.

När det var min tur hade jag värmt upp Heddan en stund och fick sen berätta lite om vilka problem som jag upplever att vi har. Allt sitter nämligen inte hos hästen utan ganska mycket..dvs det mesta sitter hos ryttaren som i sin tur skapar problemen hos hästen. Själv har jag en förkärlek att hänga i vänstertygeln och sitta till höger. Kombinationen av detta gör det svårare för Hedwig att byta från höger till vänster galopp samt i princip gör det omöjligt för henne att kunna prestera något som eventuellt skulle kunna påminna om en galoppsluta åt höger.
Dags att hoppa av. Maggan är snäll och leder Heddan medan jag får behandling

Jag red sedan en liten stund under Dianes överinseende och visade byten åt båda hållen. Efter det var det bara att hoppa av och få ta del operation utsträckning av diverse leder och muskler. Efter det fick jag hoppa upp och rida igen och det var en tydlig skillnad. Jag hade kommit ner mycket bättre på vänster sittben. Svankade inte lika mycket och tyckte själv att jag inte höll lika krampaktigt i vänstertygeln. Mitt problem beror främst på att jag är för vek i bålen och vänstersidan. Därför försöker jag kompensera på ganska olämpligt vis.
Efter det fick jag en uppsättning övningar av Diane som ska hjälpa mig att stärka mina svagheter och göra mig mer liksidig.

En otroligt givande och rolig dag!

Idag var det sen Heddans tur att få lite friskvård och equiterapeut Mats Gunnarssom kom ut till stallet och gick igenom henne från topp till tå.
Hon uppvisade sina vanliga problem så som spänd länd och bogar samt att hon även var lite överansträngd i höger framknä och höger bakknä. Problemen kommer förmodligen ursprungligen från vänster bak som är det svagare benet men högerbak kompenserar och blir därför tröttare.
Hon behandlades med akupunktur och laser plus att han även släppte på spänningarna i länden och bogarna. Väldigt intressant att se att efter att han lossat på bogarna går det att stretcha frambenen ungefär en dm till.
Nu kommer hon bara få skritta tre dagar och sen börjar jag jogga igång henne igen på torsdag och räknar med att rida som vanligt till helgen.

Är väldigt glad över att jag får hjälp av en sådan otroligt duktig et. Heddan brukar bli som en ny häst efter att han har hjälpt henne.
Har även inhandlat en sådan här trevlig massageapparat som jag tänkte använda främst på bogarna och länden. Den var inte speciellt dyr och om inte annat kan jag tänka mig att hon kommer tycka att det är himla skönt med lite extra omvårdnad.


måndag 10 mars 2014

Lite spa för Heddan

Lollo som kommer ut och masserar Bonsay ca en gång i månaden var snäll och gav även Heddan en genomgång förra veckan. Jag hade inte hunnit prata med Lollo förrän idag men hon kunde iallafall ge mig en bra förklaring till varför Heddan känts lite obekväm sista tiden. Hon är stark i bakbenen men när hon blir trött i dem försvarar hon sig genom att ta stöd och bli för statisk i halsen. Det i sin tur har lett till att hon har fått spänningar i nackbandsinfästningen och på höger sida mitt på halsen.
Tipset jag fick var att lägga in många micropauser när jag rider och variera formen korta stunder.

Vi har ju jobbat ganska mycket med tramp senaste tiden plus att hon samlar sig mycket mer nu i galoppen. Det har säkert bidragit till att skapa spänningarna.
På måndag kommer equiterapeut Mats Gunnarsson ut och behandlar henne. Hon hade ganska rejäla spänningar i nacken för ca 1½ år sedan som han hjälpte henne med på ett suveränt sätt.
Först genom att behandla henne med akupunktur för att få spänningarna att släppa och sedan genom manupilation och slutligen lite laserbehandling. Hon var supermjuk efter det så det känns som att han kommer väldigt lägligt.
I början av april kommer sedan Lollo ut igen och då passar det perfekt med en check för att se hur mycket av spänningarna som finns kvar.
Hedwig uppskattade dessutom massagen otroligt mycket och tyckte att nu börjar matte äntligen förstå hur en prinsessa ska skötas!

söndag 9 mars 2014

Vi kom sist! :-))

I torsdags åkte vi till Brolöten och red igenom en msvB5 för Gustav Svalling. Det var första gången som jag red igenom programmet i sin helhet sen i augusti faktiskt. Självklart har jag ridit delar ur det hemma men inte satt ihop det.
Med tanke på det gjorde hon riktigt bra ifrån sig och fick 65.2% trots att hon inte kändes sådär superlösgjord och blev dessutom för låg i formen och för att förbättra den fick vi efteråt jobba med att rida kvartpiruetter i galopp och hon var riktigt duktig.
Hedwig är inte en häst som direkt tar i lite extra om det tar emot lite i kroppen så med henne måste jag verkligen jobba för att hon ska vara såpass stark att hon kan utföra rörelsen utan att det är direkt jobbigt för henne för att den ska bli bra. När det tar emot i kroppen blir hon sur och tvär och vill räta ut sig och göra sig lång. Så det gäller att hitta övningar som successivt stärker henne. Även att hoppa studs är en sådan övning så jag tror jag får börja ställe upp lite studshinder hemma och hoppa lite en gång i veckan också.

Igår åkte vi ner till Mantorp och red en riktigt dålig tävling. Det var absolut inget fel på tävlingsplatsen men på framridningen var det väldigt trångt med många ryttare inne där samtidigt. Hedwig blev ganska spänd och ville mest bara älga på. Jag hade planerat att låta henne få jogga i långsamt tempo i en kvart eftersom det brukar hjälpa henne att komma igång bra i kroppen. Hon var inte speciellt intresserad av någon lugn jogg utan det kändes mest som att jag satt och bromsade något slags expresståg.
Så efter en framridning där jag inte fått loss henne nämnvärt var det dags att äntra tävlingsbanan. Hon var fortfarande rätt på när jag kom in men efter första travökningen så tvärdog hon och det kändes mest som att det var jag som fick bära runt henne där inne.
Vi kom sist av 13 startande med en % på 58.6. Jag var inte speciellt förvånad utan hade själv gissat på det resultatet ungefär.
Skrattade lite för mig själv då jag stillsamt kunde konstatera att vi uppenbarligen är vad någon lite föraktfullt kallade för "klassutfyllnad". Alltså de halvkassa ekipage som deltar i klassen för att andra ska ha några att vinna över...
Jag har inte så väldigt mycket att jämföra med men Hedwig kan skifta mellan vara superlätt, mjuk och energisk att rida till att vara stel, tvär och svårpåverkbar.
Oftast så har den mer svårpåverkbara hästen följt med in på tävlingsbanan medan den där lättridna av någon outgrundlig anledning valt att stanna kvar på framridningen. De två senaste tävlingarna har jag dock fått med den där trevliga lättridna in på banan större delen av programmet men igår valde den tydligen att stanna hemma helt och hållet..
Nu har vi ingen mer tävling inplanerad förrän om en månad och det känns ganska skönt. Hon verkar ha det lite jobbigt i kroppen just nu vilket kan hänga ihop med pälssättning och brunst. Men utseendemässigt börjar hon verkligen se fin ut nu! Hon har äntligen lagt på sig riktigt bra och fått tillbaka det mesta av sin fina hals och börjar se riktigt rund ut över överlinjen. Dessutom har hon fått sina "måbra fläckar" mycket tidigare iår. Dessa brukar inte komma förrän hon börjar äta grönt gräs men redan nu börjar hon bli så fint apelkastad.