fredag 28 februari 2014

Träning för Per Sandgaard

Torsdagar brukar jag i vanliga fall träna för min ordinarie tränare men igår blev det lite annorlunda. Pia ringde förra veckan och frågade om jag hade lust att rida för Per istället eftersom han skulle komma till anläggningen. Jag var iväg och red för honom vid två tillfällen när Hedwig var sju år och var då nöjd med hjälpen jag fick så jag tackade ja.
Fokus låg på att hon skulle komma loss i sidorna och runda sig bättre över ryggen. Det blev mycket övergångar ,förflyttningar i sidvärts, 10-meters volter i galopp samt lite skolor i galopp.

Heddan jobbade på riktigt bra tycker jag (och även jag om jag får säga det själv
)

Mona var snäll och kom dit och filmade hela träningen fram tills att minneskortet blev fullt.
Film från del av träningen

Efter träningen var hon rejält trött men ganska väl genomarbetad. Idag blev det därför bara ett lättare jogginpass på tömmen.

Innan joggingpasset idag så fick hon inviga sitt nya skrittmaskinstäcke från Back on Track. Jag har länge velat ha ett men blivit avskräckt av det höga priset. Nu fick jag tag i ett begagnat men princip i nyskick för en fjärde del av nypriset. Toknöjd med det!
Imorgon funderar jag på att skritta över till Borgs och låta henne cantra ett tag på deras galoppbana. Tror hon skulle må bra av att få galoppera på ordentligt och förhoppningsvis göra av med lite spänningar i kroppen.

fredag 21 februari 2014

Bilder på Heddan i olika åldrar

En ledig dag med tråkväder kan man ägna sig åt sånt här. :-)
Hedwig tre år


Hedwig fem år

Hedwig sex år




Lugn vecka o planerad träning

Under veckan som har gått har jag varit ledig och därför kunnat rida dagtid. Eftersom jag upplevde att Hedwig kändes lite trött dagarna innan tävlingen beslutade jag mig för att ge henne en lugn vecka med skritt i skogen när jag ändå hade den möjligheten. :-)
Nu kan jag inte påstå att hon kändes speciellt trött på våra skrittturer utan har muntert marscherat på (med hundarna skuttandes runt omkring) men jag tror ändå att vilan har gjort henne gott. Vi jobbar ju en hel del med att få upp henne i vikt och denna vecka har faktiskt gjort skillnad då hon nu börjar få tillbaka sin fina hals samt blivit mycket rundare över bakdelen.
Det är inte så att jag vill ha en fet häst men Hedwig är ingen fullblodstyp med uppdragen buk utan ett ganska rejält sto med mycket massa och då vill jag också att hon ska se ut så.
För mig är det också viktigt att hon har ordentligt med byggstenar att kunna bygga fina. starka muskler med så man inte bara sitter och "rider på skelettet".

Idag blir dock sista dagen av vilan och imorgon planerar jag att rida på banan igen. Nästa vecka kommer Per Sandgaard till anläggningen så då ska vi förhoppningsvis kunna visa upp oss från vår bästa sida. Jag har tränat för Per vid några enstaka tillfällen tidigare och tyckt att detta varit väldigt givande så jag ser fram emot träningen väldigt mycket. :-)

Förhoppningsvis kan jag få lite film från detta tillfälle. Mona? Nästa torsdag  vid 15:00 ungefär. :-)

söndag 16 februari 2014

Årets andra start plus film

Igår åkte jag iväg på årets andra start. Snälla Maggan följde med som groom och hjälpte mig även på framridningen på ett suveränt sätt.
Hedwig laddar upp hemmma innan avfärd

Vi åkte till Södertäljes fina anläggning där förutsättningarna verkligen är utmärkta. Två ridhus som ligger vägg i vägg och med samma underlag i båda. Hedwig verkar trivas väldigt bra när hon när hon är där och känslan på framridningen var helt underbar. Hon var så otroligt fin i formen och bara dansade fram så mjuk och lätt. Även om jag inte kan ta med mig allt det in på banan så känns det numera som att jag får med mig 70-80% in på banan och det är verkligen ett stort framsteg.
Fina Heddan på framridningen

Det kan vara svårt att exakt återge för någon som inte är insatt vad det innebär eftersom folk generellt tror att en häst är likadan att rida oavsett var den befinner sig. Så är naturligtvis inte fallet eftersom en häst är en levande individ som påverkas och reagerar på yttre faktorer lika mycket som vi gör.
Skillnanden mellan kommunikationen på framridningen och tävlingsbanan kan jag beskriva som att på framridningen har vi ett perfekt samtal med varandra där Heddan hela tiden lyssnar fokuserat och svarar med exakt timing. Inne på banan blir hon lite mer ofokuserad och svarar med en liten fördröjning eller pratar i munnen på mig. Hon är ambitiös och vill gärna göra rätt men blir såklart lite spänd när hon kommer in i ett okänt ridhus där hon plötsligt är helt ensam utan andra hästkompisar. När det knastrar lite i kommunikationstråden blir det lätt missar som ett något sent byte eller att hon lägger det för tidigt (pratar i munnen på mig) i sin iver att visa hur duktig hon är.

Igår gjorde hon ett väldigt jämnt och mjukt program där jag tycker att hon var med mig riktigt bra större delen av programmet. Det blev en kommunikationsmiss i höger öppna där hon av någon anledning hade bestämt sig för att det egentligen borde vara en sluta..blev en ganska märklig rörelse..och en 4 i poäng. Annars hade hon samlat på sig flest 7:or fram tills dess och fick sen några till.
I galoppdelen åkte hon ner ett snäpp och vissa poäng håller jag med om andra inte. Tex har jag svårt att se hur skritten och fattningen i det enkla bytet kunde vara diffus då hon tydligt skrittar 5 steg och gör en bra fattning. Sen la hon sig lågt under allmänna omdömet med 7 på gångarterna 6.5 på sistsen o 6:or på resten. Tycker att det är märkligt att vi bara fick en 6:a på vägarna till exempel när andra som hade hästar som skyggade och kastade sig runt fick 7 på vägarna. Resultatet blev 63% och som en jämförelse har vi fått 71% i samma klass fast på en sämre ritt.  Men så är det i bedömningssportens värld och  förmodligen fick vi lite extra på den ritten och förmodligen lite snålt på denna.
Som ryttare måste man ändå fokusera på hur hästen känns och går och den har verkligen gått framåt väldigt mycket. Nästa tävling sitter det en annan tant bakom bordet och då får man förhoppningsvis lite bättre betalt som en klok kvinna sa en gång.

Film från framridning

Film från tävling

söndag 2 februari 2014

Ridhus idag och lite film

Idag åkte vi, Maggan och jag till Visbohammar för att kunna trimma lite extra. Maggans snälla man följde också med och kunde därför filma lite. Nu var det ett tag sedan jag såg Heddan från annat perspektiv än uppifrån sadeln så det var verkligen kanon att få den hjälpen!

Hon var lite oriden, dels pga av tappsko, dels pga lite väl vildsint väder senaste dagarna. Jag fick inte loss henne helt och därför kränger hon lite i bytena. Tänkte åka till Borgs imorgon för ännu ett pass i ridhus och då kommer hon säkert vara mer med på noterna.
Tisdag är min hästlediga dag (lyx!) så då blir hon ledig och sen på onsdag tror jag banan kommer vara ridbar. All snö är i princip bortplogad så med fortsatt töväder är snart gruset framme igen. Lite synd att snön försvann för det var underbart att rida på den välplogade utebanan.
Torsdag är det åter dags för träning och sen får vi se vad vi hittar på till helgen.

http://www.youtube.com/watch?v=46KADOUuxco

lördag 1 februari 2014

Börjar så smått planera för vårens tävlingar

Ryttare (iaf tävlingsryttare) tror jag hör till de mer skrockfulla i samhället och detta kan yttra sig på lite olika sätt. Försök tex att säga "Lycka till!" till någon som är på väg till tävling eller ännu värre..är på väg in på banan,, Har man tur för man på sin höjd ett kort: "Jaja"..eller "ok" till svar. Av någon besynnerlig anledning anses det nämligen betyda otur om man säger "tack" när någon säger "lycka till!"
Inte heller vill så många skylta för mycket med till vilka tävlingar man har anmält eller planerar anmäla till. Detta kan då leda till att hästen blir halt eller att man gör ett riktigt dåligt resultat..inbillar man sig alltså.
Nåväl, jag har själv börjat planerat lite smått vilka tävlingar som kan tänkas vara intressanta för oss. Håller tummarna att Heddan ska vara skadefri samt inte göra allt för dåliga resultat på tävlingarna även om jag lägger ut en lista på intressanta tävlingar.

Eventuellt beror ovilja på att presentera tävlingslistan på att det alltid finns de som glädjer sig lite åt andras mindre lyckade resultat.
Det ligger nog lite i människans natur, skadeglädjen är den enda sanna glädjen, och jag ska inte påstå att jag själv är helt utan skuld. Den som påstår det ljuger skulle jag vilja påstå eller hör inte till det inte alltid jätteattraktiva släktet "tävlingsmänniska".

Här är i allafall de tävlingar som är intressanta för oss under våren. Den första har jag redan hunnit rida.


2014-01-25 Katrineholms Ryttarförening, msvB4, resultat: 62.8% ,oplacerad
2014-02-15 Södertälje Ridklubb,msvB2, resultat 63.14%, oplacerad
2014-03-08 Föreningen Mantorps ryttarna, msvB5
 2014-04-11 Sällskapet Segersta Sportryttare, msvB4 
2014-04-12 Mariefreds Ridklubb, msvB4 
2014-04-20 Botkyrka Ridsällskap, msvB5
2014-05-01 Katrineholms Ryttarförening, msvB4
2014-05-02 Eskilstunaortens Ryttarförening, msvA
2014-05-11 Wallstanäs Ryttarförening. msvB4
2014-05-16 Nyköpings Ridsällskap, msvB4
2014-05-17 Hogsta Dressyrryttare, msvA

Jag kommer inte rida alla dessa utan beroende lite på hur hon utvecklas under våren så kommer jag välja tävling utifrån det. Målet är ju att gå upp en klass i år och tycker jag att hon är mogen för msvA i  maj så åker jag till Eskilstuna istället för Katrineholm  och Hogsta istället för Nyköping. Jag kommer inte heller åka både till Segersta och Mariefred i april utan där beror det nog lite på vem som dömer som avgör till vilken tävling jag åker.