söndag 26 januari 2014

Tävlingsdebut 2014

Igår var jag iväg på årets första start och så tidigt på året har jag nog aldrig varit iväg förrut. Hedwig har under veckan gått väldigt bra och i torsdags på träningen var hon verkligen briljant när jag red igenom programmet. Hon visade upp ett i det närmaste prickfritt program där hon var superfin i formen och väldigt aktiv med fin energi.
Detta lyckades jag inte upprepa riktigt igår men jag är ändå nöjd med hennes prestation eftersom jag äntligen börjar få fason på formen och energin inne på banan. Det blev visserligen en hel del onödiga missar med underbetyg men också  8:or och 7.5:or. Missarna bestod av tidiga byten, omslag i förvända, spänd skritt, för få skrittsteg i ena enkla bytet samt att jag slarvade med andra slutan och inte kom upp ordentligt på medellinjen. Onödigt eftersom hon gör fina slutor och fick 7.5 på den första. Jag blev även glad för domarens kommentar under allmänna intrycket där hon skrev:
Taktmässig häst som visar sig jätterätt när energi och bakbensarbete är där. Några missar nu.Visa mer elastisitet så finns mer att hämta.

Maggan var också där och startade Bonsay och de visade upp ett flott och väldigt harmoniskt program som resulterade i en fin 3:e placering. Härligt för Maggan som egentligen bara hade som mål att miljöträna Bonsay lite eftersom han tidigare har varit lite spökig på tävling. Nu såg han väldigt fokuserad och avspänd ut. Roligt!

Dessutom hann hon hjälpa mig lite på framridningen innan jag skulle in. Tack snälla, jag uppskattar det så otroligt mycket!

Just nu pågår även projekt gödning av Hedwig. Kan konstatera att hon under en ganska lång tid fått alldeles för lite proteiner och tappat hals och överlinje. Just nu äter hon 13 kilo hö med bra värden, 1 kilo lusern, 1 kilo havre och lite mineraler. Ska även åka och köpa krafft muskel imorgon för att hjälpa henne lite till bli fin i kroppen. Hon har redan blivit rundare men det är en bit kvar till detta:
På bilden är hon 6 år och stod fortfarande på Tullgarn. Där måste höet ha haft väldigt bra värden eftersom hon då bara åt hö, havre, lite betfor och mineraler och inte hade några problem med att hålla ett fint hull.

fredag 17 januari 2014

Härligt med vinter..eller

Jag är nog lite tudelad när det kommer till den frågan. Som djurägare ser man klart en hel del fördelar. Alla leriga tassavtryck som hundarna generöst delar med sig av känns ju klart skönt att få slippa en period . Hedwig slipper equichaps i hagen och kan istället få lufta sina tämligen ludna ben. Det finns egentligen bara ett aber i detta med snö och det är att jag inte är överförtjust i att köra Hedwig i släp när det är halt och jäkligt. Jag har inga problem att köra bil i snö, eller att köra ett tomt släp men får lätt ångest när/om jag ska köra hästen. Mest pga att jag inte har en fyrhjuldriven bil och backar är ingen rolig historia om man inte har en tillräckligt bra bil. Oftast försöker jag undvika köra i snö i så lång utsträckning som möjligt. (Gissa vad som ligger högst på min önskelista..)

Men det har inte förorsakat mig några större problem, dels för att det går alldeles utmärkt att rida på banan och dels för att jag löste träningen genom att tidigarelägga den en kvart och rida över till Borgs. Det tar ca 20 minuter att skritta över skogen och jag räknade ut att om jag börjar träningen kvart i tre istället för tre så hinner jag fram och tillbaka (plus träna då såklart) innan det blir mörkt.

Hedwig var visserligen lite frågande till varför jag styrde ut henne i dressyrsadel, kandar och vita dressyrskydd när vi tydligen bara skulle ut och hasa en sväng i skogen. Där brukar det ju annars duga gott med hoppsadel och träns..
Vet inte om hon blev helt nöjd när hon insåg att vi var på väg till ridhuset samt plötsligt hörde vår tränares dånande stämma..
-Vad fasen..ska jag behöva arbeta nu också??" Hon hade dessutom lyckats spänna upp sig till dubbel storlek när vi närmade oss hagarna där Borgs hästar går..Hedwig drabbades nämligen av hästars logik när hon fick syn på dem och blev helt övertygad om att hagarna hyste en skock illvilliga älgar..Det var inte helt enkelt att försöka manövrera en förstelnad giraff sista biten till ridhuset men det gick efter några ilskna utbrott från Hedwigs matte och ryttare...
Väl inne ridhuset så slappnade hon av efter en stund när hon fått trava och galoppera av sig lite spänningar. Själva träningen gick sen riktigt bra och vi la fokus på delar ur msvB4 samt genomridning av hela programmet. Hedwig var faktiskt riktigt fin och vår tränare sa sen att hon aldrig sett oss göra ett så bra program! Fina Heddan! 
Nöjda med oss själva skrittade vi sen hem där ett rejält lass med hö väntade på den dukta hästen.

Idag utforskade vi omgivningarna hemavid lite mer på en trevlig uteritt och det blev både galopp över ett gärde samt en rejäl backe. Hedwig blev klart upplivad av detta och skuttade lite extra hit och dit men skötte sig finemang annars. Hon verkar må himla bra och är klart nöjd med livet.
Sånt känns så bra i mattes hjärta!





fredag 10 januari 2014

Ridning och shopping

Just shoppingen var inte rikigt vad jag hade planerat och önskat men eftersom Hedwig tyckte att det var lämpligt att ha sönder sitt nya, fina skaltäcke från bucas så var det bara att kolla efter ett nytt. Maggan var snäll och lånade ut ett av sina och efter att ha lånat det insåg jag värdet av ett täcke med hals..I synnerhet i dessa tider av lera i kombination med en häst som mer än gärna panerar sig ordentligt i hagen. Så jag googlade lite raskt och butiken som jag köpte bucastäcket ifrån sålde ut sina ofodrade regntäcken med hals från Hansbo.
Detta täcke i kombination med equichaps på alla fyra benen gör att jag får in en i princip ren och torr häst även om hon rullat sig. 

Under den gångna veckan har vi roat oss med ridning på banan, i skogen och två pass i ridhus. Vi har ju möjlighet att åka till två olika ridhus. Dels på Borgs och dels på Visbohammar. Så i måndags när Maggan hade planerat att åka till Visbohammar för miljöträning av unghästen passade det mig perfekt att hänga på med Heddan. Det går lika snabbt att åka dit som till Borgs men erbjuder även en lite lugnare miljö. Vi var ensamma i ridhuset vilket passade bra för den unga hästen som bara behövde fokusera på att trava och galoppera fint runt fyrkanten samtidigt som han fick bra stöd från Hedwig som känner sig väl hemma där. Vi har tillbringat åtskilliga timmar där både när vi tränat dressyr, hopptränat eller tävlat under åren som gått. 

Vi har som jag nämnt börjat lägga mer fokus på piruettjobbet och det går sakta men säkert framåt. Vi rider antingen i en öppna på volt och fattar galopp och vänder några språng eller fattar ur en skrittpiruett och vänder några språng. Jag och Hedwig tycker självklart att den blir oerhört centrerad men både Pia och Maggan har mage o påstå att det nog mer påminner om en 10-metersvolt allt som oftast..
Men då och då kommer några bra språng!

Igår var hon annars väldigt fin och för första gången i världshistorien sa min tränare att galoppen inte behövde bli kvickare! Efter att jobbat lite med piruetterna red jag några serier och de blir bara bättre hela tiden. Hon svajar fortfarande lite i vänsterbytet men inte alls som tidigare plus att de inte är lika gigantiska.

När vi var klara med galoppjobbet och hon fått skritta en stund fick hon äntligen visa upp sin numera riktigt flotta trav med både skolor o travökningar som heter duga. Hon är så mjuk i ryggen att det känns som att sitta på skumgummi. Underbar känsla!

Idag jobbade vi inte så hårt utan ägnade en stund åt backträning i alla gångarter. Imorgon blir det skogen om det nu inte är våldsam snöstorm såklart. :-)

Överlag en väldigt bra ridvecka plus att både Hedwig och jag stortrivs på Ekdal!

torsdag 2 januari 2014

Första veckan

Första veckan har snart nått sitt slut och  Hedwig verkar ha anpassat sig väldigt snabbt och ser ut att trivas alldeles utmärkt. Vi har både hunnit rida på banan, ridit ut i skogen samt åkt och tränat hos Pia.
Allting fungerar väldigt smidigt och för mig känns det så himla lyxigt att bara behöva mocka och göra iordning foder. Även Hedwig verkar helnöjd och jag tror att en kraftigt bidragande orsak är de täta fodergivorna. Hon behöver alltså aldrig vara hungrig. Inte ens på natten eftersom hon får två givor via höautomaten. Detta måste helt klart vara bästa medicinen för hennes mage.

Skogsturen tog vi, till Hedwigs stora belåtenhet, tillsammans med Maggan och Bonsay. (Hedwigs nya kärlek i livet) Båda hästarna marscherade belåtet på över stock och sten och Hedwig fick även tillfälle att visa sig på styva linan när hon fick demonstrera hur man tar sig över mindre vattendrag. Man står o trampar lite och tar sedan ett rejält luftsprång över medan matte krampaktigt håller sig i manen. Bonsay blev tydligt imponerad och ville inte visa sig sämre utan tog ett gigantiskt språng över den lilla bäcken. Han såg klart upplivad ut efteråt och hade man bara sett språnget hade man trott att det rörde sig om en strid fors eller något som han kastade sig över med dödsförakt.

Igår kväll red jag ett pass på banan. Vi gjorde inga svårare grejer utan jobbade mest med tempoväxlingar och hon var verkligen så fin att rida. Mjuk,följsam och med härlig schwung Det var underbart att rida i den  friska, lite fuktiga luften och det märktes tydligt på Hedwig att hon trivdes.

Idag stoppade jag in henne i släpet och åkte till Borgs för den vanliga träningen. Vi har börjat introducera galopppiruetter och jag tycker att hon är riktigt duktig även om poletten inte riktigt trillat ner ännu. Vi tränade också lite seriebyten och jag kunde rida en diagonal med fem byten i vart fjärde. De flesta raka och fina men något från höger till vänster blev lite svajigt.
Duktiga, fina lilla häst som i princip alltid kämpar väl för sin matte.

Eftersom jobbet idag helt klart frestar på bakknäna tar vi oss en mysig skritttur i skogen imorgon och sen eventuellt lite tömkörning på lördag. :-)