fredag 30 augusti 2013

Lugn vecka

Efter en ganska intensiv tävlingsperiod, iallafall enligt mina mått mätt, har Hedwig tagit det lugnt den här veckan.
I samband med att hon ändå skulle ta det lugnt passade jag på att låta henne få bakknäna blistrade. Så det har inneburit en latvecka för Heddan. Hel vila måndag och tisdag och skogstur i onsdags. I torsdags hade jag egentligen tänkt ta ett lättare pass på galoppbanan men av någon anledning mådde jag väldigt illa så Hedwig fick ännu en dag helledigt och jag åkte hem och slappade i soffan istället.

Idag red vi ett lite lösgörande pass i ridhuset (pga ösregn) i både trav och galopp. Hon kändes väldigt fräsch och pigg och bjöd på fint i båda varven. Förhoppningsvis kommer det inte regna lika intensivt i helgen så vi kan fortsätta med det enkla jobbet på galoppbanan samt gärna en tur ut i skogen igen.
Veterinärens rekommendation för bästa effekt  efter blistring är att man rider lugnare pass, i alla gångarter förvisso, men bara rakt fram i 4-5 dagar.

Ska bli spännade att se om jag kommer märka av någon effekt av blistringen. Gjorde det för 1½ år sedan och då kändes hon klart piggare i bakbenen.

Nästa vecka återgår vi till vanliga jobbet med dressyrträning samt förhoppningsvis lite hoppträning/markarbete.

söndag 25 augusti 2013

Sammanfattning av senaste tävlingarna

Förra helgen debuterade vi en ny, svårare klass. Vi åkte till Ericsberg och red en msvb5. Ett ganska trixigt men ändå himla roligt program. Hedwig skötte sig överlag bra men vi hade en del grova missar. Bla två omslag samt en räknemiss i serien. Tre domare som dömde och resultatet blev 58.16, 61.02, 59.38 vilket blev ett slutligt resultat på 59.5%.

Igår provade vi samma klass och denna gång genomförde vi programmet utan missar och det gav ett klart bättre resultat på 65%. Idag var det dags för en msvb4 och hon kändes lika positiv idag som igår. Eftersom det var DM så dömdes klassen av tre domare och resultatet blev 62.39,63.8, 65 vilket gav ett slutligt resultat på 63.73%. Extra roligt var att två av domarna även dömde förra helgen och båda höjde oss med 4% på denna ritten.

Både igår och idag fick jag riktigt bra snurr på henne på framridningen och jag börjar få henne nästan lika fin där som när jag rider hemma. Självklart kan jag inte bibehålla det hela vägen in på tävlingbanan ännu där hon fortfarande tappar lite energi och ibland blir lite för lång och låg. Hemma kan man alltid göra om momenten medan på tävlingsbanan har man bara en chans.
Lite glad är jag även över att ena domaren hade oss som 5:a i den faktiskt riktigt tuffa konkurrensen. :-)

Jag känner mig så här långt väldigt nöjd över de tävlingar vi har ridit i år efter att vi kommit igång efter skadan som hon drog på sig i våras. Nu blir det ett litet tävlingsuppehåll på tre veckor sen har vi en msvb4  den 21 september och därefter planerar jag även att anmäla till en msvb5 i november. Efter det får jag nog se säsongen som avslutad. Förhoppningsvis kan vi förbättra resultaten ytterligare lite mer på de två sista startena med lite mer bärighet och lätthet. :-)

Kommande vecka ska vi dock ta det ganska lugnt med lite skogsridning och förhoppningsvis även lite hoppning. Hon ska även få nya skor på onsdag och denna gång med broddhål. Tänkte försöka komma iväg på ytterligare en terrängträning mest bara för att vi tycker att det är himla kul plus att vi känner oss lite extra tuffa då också.. :-))

söndag 11 augusti 2013

Senaste nytt

Här uppdateras det som vanligt alldeles för dåligt.

Vi har i allafall hunnit med lite av varje i sommar. Både dressyrträningar, hoppträningar och en terrängträning. Dessutom har vi äntligen kommit ut på tävlingsbanan efter ett tio månaders långt uppehåll.
Hedwig lyckades ju sparka sig själv i hagen i början av april vilket gav en, en och en halv månads konvalescens och sen ca två månaders igångsättning. Men nu känns det som att vi är ganska bra igång igen.

I slutet av juli åkte vi till Botkyrka och var med på en terrängträning. Riktigt livat tyckte Heddan som hivade sig över det mesta. Viss tveksamhet visade hon dock när vi skulle hoppa ett ganska massivt hinder i skogen och i kombination med mattes tveksamhet stannade hon två gånger på det- men med lite draghjälp lyckades vi även kravla oss över det.

Film från träningen

Den vanliga hoppträningen har också gått bra och hon var himla duktig senaste träningen. Tyvärr hade jag missat att kolla väderprognosen för eftermiddagen och lämnade henne ute till kvällsfodringen. Just den dagen sjönk temperaturen ganska rejält och det fullkomligt vräkte ner. Inte så kul för Heddan att stå ute i det i en av rasthagarna där hon inte hade möjlighet att söka skydd någonstans. Resultat blev naturligtvis en rejält nerkyld häst som blev både stel och väldigt öm i sin muskelatur flera dagar efteråt. Vi hade vår första tävlingsstart till den helgen, en msvB3, och den gick verkligen inte så lysande. Hon var stel och osamarbetsvillig både på framridningen och i programmet. Resultatet blev 61% (generöst) och ganska långt ner i resultatlistan.

Nåväl muskelömheten släppte och den här veckan har jag varit noga med att hålla henne varm och torr samt haft flera bra ridpass. Idag åkte vi iväg på vår andra start, en msvB4, och känslan på framridningen var helt annorlunda. Hon kändes mjuk och positiv och gav verkligen en härlig ridkänsla. Jag är också väldigt nöjd med programmet även om man lätt kan konstatera att man tappar en hel del när man väl kommer in på banan. Hedwig är ett ranghögt sto som gärna vill ha koll på läget och det märks tydligt att hon blir lite ofokuserad när hon kommer in på en ny okänd bana och inte hinner kolla av omgivningen som hon helst vill. Men detta var bara vår andra start i år och jag är glad för ett fint resultat på 63% och andra utanför placering. (10 av 30 startande)

Tävling

Nästa helg är det meningen att vi ska rida en msvB5. Hmm..det återstår att se hur det går..