torsdag 31 januari 2013

Veckans träningar

Gymnastikhoppning stod på schemat igår och Hedwig skötte sig jättebra tycker jag. Även matte kunde behålla fokus riktigt hyfsat och övningen när vi hoppade kryss på serpentinbågar gick fint! Vi avslutade med att hoppa ett par små oxrar och ett räcke. Fick ett litet moment of insight tyckte jag när jag plötsligt började räkna galoppsprången för mig själv och kom då mycket bättre på hindrena.
En liten filmsnutt

Idag var det som vanligt dressyrträning och vad kan jag säga. Den där gymnastikhoppningen som vi gör på onsdagar gör underverk. Hon är så mjuk och fin dagen efter att jag knappt tror det är möjligt. Hon har alltid haft en tendens att vara stark och lite spjärning men det var i princip som bortblåst idag och hon kändes helt mjuk och elastisk i munnen.

Vi trimmade en del på bytena och tempoväxlingar i galopp efter uppvärmningen. Efter det red jag travskolorna ur msvA och St George och dessa gjorde hon faktiskt helt jäkla skitbra! Skulle gärna haft film på dessa men får lita på känslan av lätthet samt tränarens ord om att det finns inget att tillägga. Red även några diagonalslutor i galopp och även om dessa inte ännu håller samma kvalitet som travslutorna så blir de hela tiden bättre ju starkare hon blir.

Avslutade med några travökningar. Hon har fått fint häng i steget men vill fortfarande bli lite får låg i ökningen. I andra ökningen kunde jag behålla formen bättre, enda störningen var att hon skulle ruska på huvudet nånstans halvvägs..

fredag 25 januari 2013

Skönt med fredag

Som de flesta andra helttidsarbetande tycker jag att det alltid lika skönt när fredagen infaller,idag inget undantag. I och för sig hade jag en riktigt trevlig arbetsdag idag tillsammans med min kollega Malin då vi befann oss på Ekbackens ridskola tillsammans med ett gäng goa elever från vår skola. Eleverna hade friluftsdag och dessa tuffa töser som var med oss hade valt ridning. Alla red sina 45 minuters pass i ca -14 grader utan att klaga. Bara jag som verkade frysa något alldeles förfärligt trots tjock täckjacka och termobraller. Måste erkänna att jag tycker att det är ganska jobbigt med denna stränga kyla och jag blir också väldigt sömnig av den har jag märkt

När ungarna var klara och åkt hem for jag ut till Hedwig för ett träningspass tillsammans med min tränare. Tack o lov attt vi har isolerat ridhus! När man har kommit igång är det inga problem attt rida utan jacka vilket jag tycker är skönt eftersom jag känner mig så otymplig i den.

Heddan har haft en lugn vecka då hon fick en check av equiterapeuten i måndags. Denna gång var det inget speciellt men hon fick lite akupunktur samt laser för att ytterligare hjälpa henne att släppa den sista spänningen i länden. Tanken var att hon skulle vila två dagar och sen arbetas från marken i onsdags men Heddan såg till att få ytterligare en dag ledigt genom att plocka av sig ena framskon i hagen. Hovslagaren kom ut igår morse och satte på en ny så tömkörningspasset genomfördes igår eftermiddag istället. Jag brukar jobba henne på tömmen tills jag ser att hon börjar svikta genom ryggen och får ett fint gung genom hela kroppen.

Träningen idag gick fint. Eftersom hon hade haft en lugn vecka pressade vi inte på utan fokuserade mest på lösgjordheten. Hon är så otroligt mycket mer ihop och mjuk nu från början så det blev ett väldigt trevligt pass på en nöjd Hedda som samarbetade fint och lätt.


torsdag 17 januari 2013

Kvicka ben

En effekt som båda jag och min tränare har märkt av sedan Hedwig fick hälp av equiterapeuten att lossa länden är att hon har blivit kvickare i benen samt att hon blivit mer och mer regler och påverkbar på ett sätt som hon inte varit tidigare. Förmodligen har hon gått med den där låsningen ganska länge och trots att jag har försökt få hjälp tidigare så har knappast någon gjort sådan enorm skillnad som nu. Det är nästan svårt att fatta hur det är möjligt.
Att rida henne nu är så himla häftigt då man känner tydligt hur mycket lättare allting är för henne och hur hon nästan vibrerar av en massa energi och vilja att jobba.

Igår hoppade vi en serie på fem hinder på hoppträningen, ett kryss och fyra oxrar, och även här har det blivit stora förbättringar. Förutom att hon är positiv och tar sig an uppgiften med stor entusiasm så löser hon den väldigt bra med kvickare ben och rundare språng.
Dressyrträningen idag gick riktigt skitbra och vi kunde rida fina skolor i både trav och galopp, bra tramp både längs fyrkanten och på medellinjen (medellinjen har annars varit ett rätt kasst ställe att trampa på enligt Heddan när man inte har en bra vägg att luta sig mot..)

Byten tränade vi på serpentinbågar, kvartslinjen och diagonalen. De funkar också bättre hela tiden och det blir hela tiden fler bra byten där hon blir kvar uppe i formen istället för att göra sig lång och avgå.
Duktiga hästar ska ha massor med morötter..Hedwig är inget undantag vilket hon är mycket väl medveten om.

Förutom att hon är så duktig i dressyren och hoppningen nu så är hon också en otroligt snäll och vänlig häst. Min brorsdotter på 8 år red henne i ca en halvtimme i söndags och kunde styra runt riktigt bra på egen hand. Hedwig gick snällt i serpentinbågar och vände snett igenom med den lilla människan på ryggen.

torsdag 3 januari 2013

Vilken häst jag har!

Idag dansade Heddan på träningen. Hon har aldrig tidigare känts så otroligt mjuk och lösgjord. Allt det som har varit svårt fungerade plötsligt lätt och smidigt. Vi kunde rida diagonalsluta i både vänster och högergalopp där jag kunde behålla uppförsbacken samt kvicka upp henne utan att hon förlorade böjning och tvärning. Bytena fungerar ju oftast bra men hon har en tendens att byta med lite hög kruppa från höger till vänster. Idag fick jag till ett byte från höger till vänster som blev lika bra som de från vänster till höger brukar bli.
Traven har utvecklats mycket och blivit så fin nu att vi bestämde oss för att sätt lite mer tryck i henne. Jag fick rida på ordentligt fram och sen nästan göra halt och sen fram igen o jösses vilken trav som kom fram! Verkar finnas hur mycket som helst att plocka fram och det är häftigt hur man kan förändra en gångart såpass mycket.
Jag rider henne fortfarande bara på träns och tänkte fortsätta med det ett tag till. Får se när jag sätter på kandaret igen, blir väl fram emot våren när det börjar dra ihop sig för tävlingsstart skulle jag tro.

Idag ville jag aldrig sluta rida.
 Heddan!



Angående mugg och regnskållor

Den mugg som Hedwig fick är nu helt borta. Det verkar finnas en uppsjö av olika råd hur man ska bli av med eländet. Mitt råd är att först och främst att hålla benen så torra och rena som det bara går. Om hästen går i en lerig hage så tycker jag det är värt att investera i ett par equichaps som hästen får ha på sig när den är ute. Jag undviker att tvätta benen alltför mycket eftersom jag upplever att muggen ofta blossar upp mer när man är där och river.
Självklart vill man utgå från ett rent ben när man börjar behandla men efter att ha tvättat rent benet första gågnen ser man till att det inte blir lerigt igen. (använd equi-chaps)
Då kan man börja med att köra en kur med hippotrim (receptbelagt) blandat med idominsalva som man smörjer in direkt på det angripna området under 4-5 dagar.


Därefter fortsätter man smörja in de kvarvarande krustorna med en riktigt fet salva. Jag använder gärna Fyra Ess hästsalva. Dagen efter kan man lätt dra bort krustorna och då sprejar jag området med klorhexidin och smörjer sen in igen.



Angående krustor på kroppen och det inte är alltför allvarligt så kan man spreja dem varje dag med klorhexidinspray. Ge även något för att balansera magen som tex Bio-Premium eftersom det ofta finns ett samband mellan obalans i magen och krustor.
Man kan köpa 250 ml klorhexidinsprit på apoteket för ca 30:- och hälla i en liten sprayflaska i stället för att köpa 250 ml färdig klorhexidinspray för 140:-. Funkar lika bra.



Hedwig har några få krustor kvar så jag sprejar henne varje dag på kroppen samt en liten dusch i karlederna. Än så länge är det snö i hagen så hon behöver inga skydd men under lerperioden när snön har smält bort och innan det har torkat upp kommer hon få ha sina equi-chaps i hagen för att skydda henne i möjligaste mån från nya utbrott av mugg.

onsdag 2 januari 2013

Hoppning på schemat

Onsdagar hos oss innebär i princip alltid hoppning för hästarna. Egentligen var det tänkt att vi skulle ha lektion men stackars Madde var sjuk så vi  hoppade utan den "stränga rösten" tillsammans med några andra.

Övningarna idag gick ut på att få hästarna mjuka i sidorna, kvicka i benen och lösgjorda. Vi hade en liten övning med bom-upphöjd kavaletti-bom på böjt spår. Man inbillar ju sig allt som oftast att man sitter o rider på en rund,fin volt men den här övningen avslöjar en ganska brutalt..:-) . Det tog några vändor men efter några försök kunde jag galoppera på en volt i båda varven utan snubbel över första bommen och travavbrott över kavalettin o sista bommen..
Den andra övningen vi hade var en bom på marken-ett litet kryss-bom på marken. Mycket bra övning för att få Hedwig lite snabbare i benen. Tredje övningen var en trekombination med bommar mellan hindrena. En perfekt övning för att få loss hästarna i ryggen samt kvicka upp benen.

Hedwig var som vanligt skitglad när vi hoppade och sprattlade glatt runt mellan de olika övningarna. Jag har skrivit det förrut men det är perfekt att kunna göra andra övningar än ren dressyr för att komma åt hennes svagheter. Hon (och matte) har superkul samtidigt som hon får träna upp styrka, elastisitet samt kvicka upp benen.


tisdag 1 januari 2013

Årets första dag

Började i stallet eftersom jag hade tagit morgonfodring och utsläpp. Jag tycker att det är rätt skönt att komma igång tidigt och pyssla med hästarna. Hade dessutom tagit med mig två av våra huindar som ägnade sig åt att rejsa i stallgången och springa runt och busa i största allmänhet.

När alla hästar hade fått mat och stod i sina hagar satte jag Hedwig i skrittmaskinen medan jag mockade hennes box och fixade maten. Efter det fick hon ett pass på tömmen och jag är så nöjd med hur fin hon är i kroppen nu och hur mjuk och spänstig hon ser ut.

Så ofta jag får möjlighet försöker jag ju få henne filmad när jag rider och det är en bra hjälp att kunna gå tillbaka och titta...dels så ser jag om vi utvecklas något och dels så ser jag om hon förändras i kroppen positivt eller negativt. Det var vid något tillfälle i höstas när jag jämförde nya träningsfilmer med filmer som var ca 2½ år gamla som jag blev fundersam över att hon såg så tunn ut på de nyare filmerna. Inte så att hon var mager men för 2½ år sedan var hon rundare och hade en fin välmusklad hals, något som hon hade tappat nu.

Det har tagit några månader att få henne rund igen men nu är hon riktigt  fin i kroppen. Jag tror att det är en kombination av flera saker. Dels så får hon en ganska rejäl grovfodergiva samt att hon under en period fick lusern för lite extra proteintillskott.  Hon har även fått ett litet extra tillskott av SeloE nu ett par veckor.
Men en stor bidragande orsak tror jag också är den fantastiska hjälp hon fick av equiterapeuten som lyckade lossa en del låsningar och spänningar. Jag har haft ute en hel del equiterapeuter förrut och alltid inbillat mig att..jovisst..det är nog lite skillnad..men det har nog mest varit för att det har kostat en rejäl slant och man vill ju gärna ha lite valuta för sina pengar. Men som hon är nu har hon aldrig varit tidigare och eftersom hon är så loss och fin nu så kan hon också bygga rätt muskler.
Jag försöker hjälpa henne att underhålla mjukheten genom använda raditals värmesalva i nacken och lite på länden och sen ca 30 minuter i skritten innan jag rider eller tömkör. Än så länge verkar det funka väldigt bra! :-)

Förhoppningsvis ska jag kunna behålla den här mjukheten och fräschheten hos henne samtidigt som jag kan bygga upp styrkan ännu mer. Därför planerar jag att låta equiterapeuten gå igenom och vid behov behandla henne någon månad innan tävlingssäsongen drar igång till våren.