fredag 31 augusti 2012

Liten träningsfilm

En kort filmsnutt från senaste träningen. Lite tjafsig var hon i början eftersom jag inte hade ridit något ordentligt dressyrpass på ett tag och hon går alltid som bäst efter att jag har ridit minst ett helst två dressyrpass på raken.
Trav plus byten
En del hästar sägs ju vara mer eller mindre födda på tygeln men det tror jag inte man kan anklaga Heddan för. :-) Hon har alltid en del synpunkter på eftergift och vinklade bakben i början av passet när hon sluppit ifrån dressyrarbetet några dagar. Men å andra sidan så är hon på plats relativt snabbt numera. Bytena fungerar bättre och bättre och hon har blivit mycket duktigare på att vänta på min hjälp. De har även blivit mycket rakare även om som synes på filmen det fortfarande kan svaja till då och då.:-)

I går när jag red var hon direkt bättre än passet på filmen. Jag hade bytt stång för att se om det gjorde någon skillnad. Egentligen en nästan likadan stång men stången som jag lånade har kortare skänklar än min och detta verkade passa Heddan bättre.
Red även igenom msvB2 och det fungerade finemang.


tisdag 28 augusti 2012

Veterinärkoll

Åkte iväg till vår veterinär idag för att göra en ordentlig koll. Heddan böjdes högt och lågt och longerades i båda varven. Sammanfattningsvis så har hon aldrig varit finare enligt veterinären som har kollat och sett henne vid ett flertal tillfällen under årens lopp.

Hon har ju absolut känts fin i ridningen men det är ändå skönt att göra en ordentlig koll någon eller ett par gånger per år för att upptäcka något eventuellt smygande.
Hedwig är en robust häst i sig men jag tror också att mitt träningsupplägg funkar bra och hjälper henne att hålla sig fräsch.

Nu laddar vi upp för några tävlingar som vi är anmälda till. Jag har valt att anmäla henne till några msvB2 eftersom jag tycker att det är ett riktigt trevligt program med en ganska lämplig svårighetsgrad för henne. Visserligen red vi msvB4 i våras med gott resultat och kvalade snabbt till msvA. Men jag känner igen behov av att pressa på utan tycker att hon kan få gå några program nu som är relativt lätta för henne så hon får lite lugn och ro på tävlingsbanan samt förhoppningsvis få ett par lyckade tävlingsresultat innan vi avslutar årets tävlingssäsong.
Full fart på Heddan!

tisdag 21 augusti 2012

Hur mycket ska hästen tränas

Vore intressant att generellt veta hur mycket och ofta folk rider sina hästar med tanke på hästens ålder, utbildning och eventuella skadehistorik. Och vad man generellt anser är rimligt
Frågan kom upp hos mig när jag på omvägar fick höra att en person i min bekantskapskrest ansåg att jag borde ha en häst till eftersom jag rider Hedwig alldeles för mycket.

Nu ska jag inte tvärsäkert hävda att jag inte rider min häst för mycket men jag tror inte att det är orimligt att förvänta sig att en häst på tio år som i princip varit skadefri hela sitt liv och är i full kondition  inte ska klara av att motioneras ca en timme om dagen sex dagar i veckan. Mer än så går aldrig Hedwig. Jag varierar också gärna arbetet genom att hoppa, intervallträna eller rida ut i skogen en sväng så oftast blir det inte mer än tre dressyrpass i veckan.

I övrigt har jag knappt tävlat något alls under sommaren eftersom jag tyckte att hon gjorde en bra säsong i våras och själv var nöjd med hennes prestation. För Hedwigs del nu i sommar har det inneburit en hel del ledigt på 3-4 dagar i stöten blandat med lite dressyr, lite hoppning, lite i skogen och lite konditionsträning.

Igår fick hon även tänderna fixade vilket var på tiden eftersom jag misstänkt att hon har haft en hel del vassa hakar. Tyvärr hade det blivit en fördröjning då tandläkaren inte hade möjlighet att komma i juni som var planerat från början så istället för 12 månader hade det nu gått 14 månader mellan behandlingarna och det såg tydligen inte så roligt ut i munnen där hakarna hade gjort sår i kinderna. Men nu är det fixat och Hedwig kommer förhoppningsvis vara mer nöjd i munnen.:-)

Ungefär två gånger om året brukar jag göra böjprov för att förhoppningsvis upptäcka eventuella problem på ett tidigt stadium och därmed förebygga större skador. Jag har varit i kontakt med min veterinär och planerar att göra en koll nästa vecka. Det känns bra att gå igenom henne nu eftersom jag har planerat in några tävlingar i september och oktober.

Annars verkar Hedwig rätt nöjd med livet då hon har fått gå ute tillsammans med sin favoritkarl i stallet ända tills kvällsfodringen och ägnat större delen av dagen åt att äta en massa gräs. Skulle nog säga att hon är aningen fluffig men det gör inte så mycket eftersom hon gärna tappar en del i samband med fällning och pälssättning.

Återkommer med mer rapport när veterinärkollen är gjord och vi förhoppningsvis har varit iväg på lite tävlingar igen.