måndag 27 februari 2012

Planerar inför våren tävlingar o lite annat

Har så smått börjat planera vilka tävlingar jag ska anmäla till i vår. Egentligen hade jag velat starta med några msvB2 men dessa klasser är det tyvärr väldigt ont om. Nästan alla klubbar arrangerar klasser som går i msvC2 och msvB4 eftersom dessa är kvalklasser. MsvC känner jag mig ganska klar med medan msvB4 fortfarande är lite för klurig för att jag ska känna mig helt säker. Ett moment som vi tampas en del med är mellangaloppen på diagonalen med efterföljande förvänd och byte på kortsidan. Hedwig tycker att bytet lämpligast placeras antingen någonstans på diagonalen eller precis innan hörnpasseringen...domarna blir sällan imponerade av detta..:-))
I dagsläget har jag iallfall fyra tävlingar inplanerade. Tre msvB4 och en (!) msvB2. Det blir förmodligen bara dessa tävlingar jag kommer rida under våren. Sen har jag två meetings i sommar som jag är sugen på, bla Finspång och sen även våra hemmatävlingar.

I senaste numret av tidningen Ridsport är Hedwig och jag med. De gjorde en stor intervju om vardagslivet för oss vanliga ryttare med ambition att komma någonstans tävlingsmässigt med våra hästar. Hedwig är såå fin på bilderna! Jätteroligt att få ha varit med tycker jag. :-)

En sak som jag ser fram emot enormt mycket är kursen för Arthur Kottas som jag har anmält till i maj.
http://arthur.kottas-heldenberg.at/?page_id=107

Kursen hålls på Nobynäs säteri i Småland och pågår i tre dagar med sammanlagt fem ridpass. Åååh vad detta ska bli roligt!! (Alla som känner mig väl vet att detta är ren lycka för mig..träningsjunky som jag är.:-))

torsdag 16 februari 2012

Med fokus på sidvärts

I söndags hade vi träning för Pelle Duvefelt. Riktigt roligt och himla bra övningar. Hedwig skötte sig överlag fint och även matte lyckades styra runt Ballerinahästen hyfsat bra.

Jag gillade Pelles koncept med mycket sidvärtsrörelser för att gymnasticera och lösgöra hästen. Fick även träningen filmad vilket jag tycker är kanon då det ger mig en möjlighet att gå tillbaka och titta på de övningar vi gjorde (minnet är knappast lysande) så jag kommer ihåg upplägget och sen även kan rida övningarna på egen hand.
Travarbetet gick ut på att börja med långa skänkelvikningar som vi efterhand gjorde brantare för att sen gå över till skolorna. Svårast är nästan att göra en diagonalsluta med lite tvärning! Men vi fick till två fina, en åt varje håll när matte skärpte till sig och fokuserade lite mer..:-)
Efter det jobbade vi med galoppen där vi fortsatte med arbetet att flytta henne sidvärts.
Efter det gjorde vi några byten. Två enkla som blev fina och sen några i språnget. Hon har under sista tiden då och då börjat bli efter bak i bytet från höger till vänster galopp. Här måste jag vara supernoga med att verkligen se till att hon är ordentligt aktiv samt helt rak på båda tyglarna. Då blir också bytet rent och fint.

Sammanfattningsvis så tyckte Pelle att Heddan är en häst med flera kvaliteter och det allmäna rådet jag fick var att kvicka upp henne mer. Hon är i mångt och mycket en spegelbild av min ridning. Är jag långsam blir hon långsam, är jag mer alert och aktiv i min ridning blir även hon kvickare i tassarna. Låter plättlätt eller hur..

Travarbete:
Galopparbete

lördag 4 februari 2012

Det går framåt

Tyvärr är jag ingen jätteambitiös bloggskrivare. Huvudsyftet med denna blogg är egentligen att skriva mest för min egen skull eftersom jag tror att det är bra att då och då skriva ner vad jag har tränat på med hästen för att få en lite överblick samt även reflektera lite över det som fungerat bra samt även det som fungerat mindre bra.

Ibland funderar jag om det verkligen är så himla roligt att träna dressyr eftersom det innebär så mycket tragglande och man egentligen inte upplever att det blir så väldigt stor skillnad. Men sen så rätt som det är lossnar det och utvecklingen sker i rasande fart. Allt det som man har tränat och tränat fungerar plötsligt. Och då är det ju självklart fantastiskt roligt!

Hedwig har/är inne i en sådan där utvecklingsfas just nu när massvis av grejer plötsligt faller på plats. Inte så att hon går perfekt hela tiden men stunderna när hon är riktigt fin blir fler och fler och längre och längre. Tex har traven förändrats mycket sista tiden och jag kan plocka fram en väldigt fin kadens i den nu. Något som hon aldrig gjort tidigare även om hon alltid har haft en fin taktmässig trav. Känslan när jag plockar fram "söndagstraven" som vi kallar den är ungefär samma som när hästen travar över bommar.

För att demonstrera skillnad i kvaliteten på trav kan man titta på den här filmen av en av världens bästa dressyrryttares uppvärmning inför Aachen -95. Observera att jag inte påstår att jag är i närheten av denna ryttares skicklighet men filmen visar hur han först joggar hästen i låg form i en ganska ordinär trav för att sedan plocka upp den mer och sätta mer schwung och kadens i den.
http://www.youtube.com/watch?v=pzG-0TyTuMs

Hedwig har alltid kunnat trava i den ordinära traven men nu kommer också den fina, schwungfulla traven. Visserligen rider jag bara korta sträckor än så länge, ett par varv i taget i ridhuset och några skolor sen får hon lite skritt och massvis med beröm. Eftersom hon älskar beröm räcker det med efter en stund att jag samlar ihop tyglarna och duttar lite med spöet så kommer traven och jag kan bibehålla den genom små kramningar på yttertygeln. För att hjälpa henne ytterligare med takten kan jag även smacka vartannat steg då och då. Viktigt nu tror jag är att jag inte sätter henne på pottkanten genom att låta henne hålla på för långa stunder så hon blir alltför trött. Att hon ännu inte är tillräckligt stark avslöjas direkt i skolorna där hon har svårare att bibehålla takten även om det sakta men säkert även kommer fler och fler steg även där. Mitt mål är att hon ska tycka detta är roligt och lättsamt. Därför får det ta lite tid så hon hinner bygga upp sig och stärka sig successivt. Förhoppningsvis så kan jag få lite film från nån träning snart där jag kan visa skillnanden.

Galoppen är också mycket bättre, mer ihop och mer bärig. Nu kan vi jobba mer med piruettgaloppen och kvartsvändningarna blir riktigt bra.
Bytena blir ofta bra men hon är fortfarande alldeles för snabb på att ta egna intiativ och byter gärna på eget bevåg där hon anser det lämpligt. Ibland blir hon även efter bak när jag byter från höger till vänster om jag slarvar med galoppkvaliten eller inte förbereder bytet på ett tillräckligt bra sätt. Ironsikt nog är hennes spontana byten alltid de bästa och är 8-mässiga kvalitetsmässigt medan de som jag bestämmer åker ner på 6-7-mässiga lite för ofta än så länge. Hmm...men kapaciteten för flotta byten finns ju där helt klart. :-)